Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren kräver livstids fängelse för "avrättning"

Annons

- Rätten konstaterade att det föreligger övertygande bevisning i och med att den beslutade om rättspsykiatrisk undersökning, sade försvararen, advokat Thomas Olsson från Silberskys byrå i Stockholm.

När rättegången om det brutala mordet den 21 juli förra året på den 29-åriga restaurangägaren avslutades på tisdagen lästes sammanfattningen av den rättspsykiatriska undersökningen upp bakom stängda dörrar.

I den konstaterar läkaren att : "23-åringen har inte begått de åtalade gärningarna under påverkan av psykisk störning". Därmed saknas förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

I sin slutplädering yrkade kammaråklagare Per-Göran Persson på livstids fängelse för mord och grov stöld.

- Man ska döma till livstid om mordet har föregåtts av noggrann planering eller inom ramen för organiserad brottslighet och när det handlar om särskild hänsynslöshet och råhet och där offret tillfogats svårt lidande, sade åklagaren som hänvisade till tidigare rättsfall i Högsta domstolen.

- Violeta hann aldrig fylla 30 år. Hon kom till Sverige som 16-åring och har hela tiden arbetat på restaurangen som hon senare fick ta över helt när maken dömdes till fängelse.

- 23-åringen reagerade starkt när han fick höra att hon ville skiljas och gå sin egen väg.

- Här finns det bakomliggande motivet.

- Det här är en avrättning av en person. Efter att ha klubbat ner henne har han suttit gränsle på ryggen och skurit av hennes hals. Hon var vid medvetande och skadade ena handen när hon värjde sig för kniven, avslutade Per-Göran Persson.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons