Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare och försvar överklagar mäklardom

Annons

En av de två dalamäklare som för tre veckor sedan dömdes för skattebrott i Falu tingsrätt väljer nu att överklaga domen. Även kammaråklagare Catharina Wikner överklagar till hovrätten.

De två mäklarna har drivit firman tillsammans i drygt 20 år. När en revision genomfördes av de senaste två åren framkom att ungefär varannan provision inte redovisats och att över en miljon kronor därmed undanhållits beskattning.

I tingsrätten dömdes den yngre av de två mäklarna till villkorlig dom med samhällstjänst för bokföringsbrott, skattebrott och försvarande av skattekontroll. Han slapp det näringsförbud som åklagaren yrkat på.

Den äldre mannen dömdes till åtta månaders fängelse för bokföringsbrott, grovt skattebrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll, och belades dessutom med ett treårigt näringsförbud som skulle börja gälla omgående. Denne man överklagar nu domen med hjälp av sin nye advokat, Per Borgblad.

Borgblad anser att näringsförbudet genast bör upphävas och menar att mannens brott inte har begåtts systematiskt och att det heller inte gett någon betydande vinning.

Borgblad tycker inte att skattebrottet kan anses som grovt och skriver även i överklagandet att hans klient psykiskt sett drabbats mycket hårt av domen.

Kammaråklagare Catharina Wikner tycker däremot att mannen ska ha ett längre fängelsestraff än tingsrätten dömt honom till. Hon yrkar även att den andre mannen döms till fängelsestraff och beläggs med näringsförbud och framhåller att de båda männens brottslighet har begåtts på ett systematiskt sätt under lång tid.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons