Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare: Brutalitet bör ge livstid

Annons

Vad är tillräckligt grymt för livstid? I dag fastställde Göta hovrätts en dom mot en 31-åring som mot sitt nekande dömdes till tio års fängelse för ett knivmord. Enligt rättsläkaren hade han försökt kväva en kvinna och sedan dödat henne med 22 knivhugg.

Fallet har stor betydelse för domstolarnas praxis sedan Högsta domstolen den 30 mars förklarade att normalstraffet för mord ska vara tio års fängelse, medan livstid ska förbehållas de mest extrema mordfallen. Fallet i HD gällde en man som knivhögg sin hustru till döds i sömnen inför hotet om att hon skulle lämna honom.

Kammaråklagare Johan Henningsson anser att Kalmarmordet är tillräckligt extremt för livstid, eftersom 31-åringen visat stor brutalitet och hänsynslöshet mot den 65-åriga kvinna som han hade ett förhållande med. Åklagaren hävdar att mannen utnyttjat hennes förtroende när han i november 2006 dödade henne i hennes bostad. Enligt rättsläkaren kämpade kvinnan för sitt liv när mördaren först försökte kväva henne och sedan gav henne 22 kraftiga knivhugg mot överkroppen.

I sitt överklagande skriver Henningsson att förloppet varken varit kortvarigt eller snabbt övergående och att kvinnan måste ha känt kraftig dödsångest.

Även Kalmar tingsrätt ansåg i sin dom den 27 april att mordet var grymmare än det fall som avhandlas i HD-domen den 30 mars. Men med direkt hänvisning till HD-domen menade tingsrätten att Kalmarmordet ändå inte uppfyllde kraven för livstid. Domstolen pekade på att dådet av allt att döma inte var planerat och vägde också in att 31-åringen utvisas ur Sverige på livstid. Därför räcker det med tio års fängelse, menade tingsrätten som också tilldömde kvinnans dödsbo och anhöriga ett skadestånd på 220|000 kronor.

Den dömde 31-åringen nekar till brottet och yrkar därför genom sin advokat Douglas Norking att bli frikänd. Under rättegången i hovrätten har han åberopat vittnen som skulle belägga att någon annan person kan ha begått mordet. Kalmar tingsrätt ansåg det dock uteslutet med någon annan gärningsman.

TT

Mer läsning

Annons