Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkes elavtal blev dyrköpt erfarenhet

Annons

Men avtalet med Kraftkommissionen visade sig bli en kalldusch. Mitt i den bistraste vinterkylan i mannaminne konstaterade Åke att elmätaren snurrade onormalt fort.

Sedan flera år tillbaka har han tagit till vana att regelbundet läsa av mätaren. Det finns flera stora byggnader på gården som måste hållas uppvärmda, och därför gäller det att ha bra koll på förbrukningen.

Var tionde dag tittar han till mätaren och gör en notering.

Därför hajade Åke till i december 2002 när förbrukningen visade sig vara tre gånger så hög jämfört med tidigare vintrar.

Han tröstade sig med att han garderat sig med fastprisavtalet. Men eftersom Åke Stenå är en man som vill ha marginalerna på sina sida etablerade han kontakt via fax med Kraftkommissionen.

Den 16 december ställde han den mycket raka frågan till Kraftkommissionen: "Kommer mitt fasta pris att gälla till och med den 1 maj?".

Samma dag fick han det lika konkreta beskedet: "Jadå, priset gäller till och med den sista april 2003."

Men säg den glädje som varar för evigt. Knappt två veckor senare kom ett brev från den tidigare elleverantören, nätägaren Vattenfall. Ett brev som meddelade att Kraftkommissionen har upphört som elleverantör från och med den 20 december 2002.

Och enligt lag är det nätägarens skyldighet att anvisa en ny leverantör lade Vattenfall till och föreslog sig själv.

I samma slag upphörde också Åkes fastprisavtal att gälla.

Istället erbjöds han ett nytt ettårs-avtal - med bytesrätt om elpriset skulle falla under avtalstiden.

- Konsekvensen blev att kilowattpriset för min del steg med 30 öre, konstaterar Åke bistert.

Och som om inte det här räckte. Eftersom kunden i det här fallet varit synnerligen noga med att läsa av sin mätare hade han redan noterat att gårdens elförbrukning låg cirka 4 000 kilowattimmar före den beräknade förbrukningen.

Men i samband med "bytet" av leverantör meddelades från Kraftkommissionen att man ville ha betalt för ytterligare cirka 2 000 kilowattimmar.

- Man kan ju undra vart de innestående kilowattimmarna tagit vägen, frågar sig Åke.

Från hans synvinkel sett är det den förre elleverantören som är skyldig honom pengar, och inte tvärtom.

Men det är ett resonemang som inte får gehör hos Kraftkommissionen. Åke Stenå förväntas att betala utifrån den situation som han inte kunnat förutse.

I ett brev som synes vara ett brev som skickats till flera tidigare kunder deklarerar Kraftkommissionen i Sverige AB:s vd, Per-Olov Östlund:

"Den faktura ni mottagit avser levererad el och Ni är skyldiga att betala den".

"I händelse av utebliven betalning kommer Kraftkommissionen att skicka påminnelse och därefter om räkningen fortfarande inte är betald, överlämna ärendet till inkasso."

Åke Stenå uppfattar detta som ett konkret hot.

- Dom vill ha betalt för el som vi inte förbrukat, jag tycker det här låter märkligt.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons