Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkerströms styr kranar i Xiaowan

Annons

Åkerströms Björbo AB har fått en miljonorder på utrustning för radiostyrning av kabelkranar vid det stora dammbygget i Xiaowan i Kina.

Dammen i Xiaowan, som är en 2 160 kilometer lång biflod till Mekongfloden, är ett av världens största byggprojekt och kommer att bli 292 meter hög. Bygget, som kostar 2,7 miljarder US-dollar och ska stå klart år 2012, beräknas generera 4,2 miljoner kilowattimmar.

- År 2002 levererade vi utrustning till första kranen vid bygget. Efter omfattande test och utvärdering har man nu bestämt sig för att förse resterande fyra kranar med utrustning från Åkerströms, berättar Mikael Andersson, CEO för Åkerströms.

En kabelkran är en lyftkran som är uppspänd på kabelvajrar mellan två torn eller så kallade vagnar. De största kranarna har en spännvidd på hela 1,2 kilometer. De används för att frakta främst byggmaterial, och Björboutrustningen gör att de kan styras antingen från operatörskabinen vid sidan av kranen eller via en sändare som sköts av en operatör vid dammen.

- De största tekniska utmaningarna för att anpassa utrustningen var det långa avståndet mellan kranen och mottagaren på varje sida av dammen. En annan kritisk faktor var att snabbt kommunicera mellan de åtta enheterna i varje byggkranssystem.

Ordern är värd 1,1 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons