Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke vill få Faluborna att varva ner

Annons

Stressa av. Låt bilen stå. Ta långa luncher, njut av den unika världsarvsmiljön och den lokalt producerade falukorven på tallriken. Uppmaningen rimmar perfekt med den internationella slow city-rörelsens filosofi.

Gymnasieläraren Åke Hestner har rest en del i rörelsens hemland Italien och blivit en hängiven anhängare. Nu vill han plantera tankegångarna i Falun.

- Jag vill att vi ska förstärka och medvetandegöra alternativen till exempelvis våra köpcentrum och all snabbmat, säger han och fortsätter:

- Att vi handlar av den lokala handlaren, går på den lokala biografen i stället för att köpa en hemmabioanläggning, går på den lokala restaurangen och värnar om mötena mellan människor så att vi inte utarmar hela kulturlivet.

I dag finns över 30 slow cities i Italien och i ett antal svenska städer, bland annat Strängnäs, Ockelbo och Östersund, är slow city sedan länge ett välkänt begrepp. Men för de allra flesta Falubor är slow city något okänt. Kommunens folkhälsosamordnare Gabriella Nyhäll, till exempel, känner inte till rörelsen.

- Däremot vet jag vad slow food är för någonting. Och sedan ett år tillbaka är Falun en av elva healthy-cities i Sverige som ingår i ett internationellt WHO-nätverk för folkhälsofrågor. Det finns mycket av sådana här rörelser just nu så jag brukar vara lite vaksam, säger hon.

Slow city-idén har sitt ursprung i slow food-rörelsen som är en motvikt till fast food. Förenklat kan man se slow city som en motvikt till den stress som bland annat stora köpcentra och snabbmatsrestauranger genererar.

Ändå välkomnar Coop Forums stormarknadschef Torbjörn Bengtsén idén:

- Jag tycker att vi redan bidrar till ett slow city. Här är det rätt lugnt till skillnad mot nere i stan. De som är här och handlar tar god tid på sig, sätter sig i restaurangen och stannar gärna på byggavdelningen och tittar. Jag tror att alla skulle vinna på att Falun blev ett slow city, alla är rätt stressade i dag, säger han.

Åke Hestners medborgarförslag presenteras för kommunfullmäktige den 14 april. Om Falun ska bli ett slow city avgörs senare.

- Även om Falun inte blir ett slow city så har jag i alla fall väckt tanken och förhoppningsvis bidragit till en politisk medvetenhet så att man inte bygger bort sig i framtiden, säger Hestner.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons