Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke vann kampen mot gräsätarna

Annons

Åke driver Hotell Siljan och Korsnäsgården i Mora. Vid den senare anläggningen finns en normalt stor prunkande gräsmatta ner mot Strandgatan. Men i sommar blev det annorlunda. Gräset försvann på stora sektioner och när Åke såg kajor och skator dra upp stora maskar ur jorden förstod han att problemet fanns under de torra gräsytorna.

- Via kontakter hittade jag ett företag i Helsingborg som hade botemedlet mot larvinvasionen, berättar Åke och visar en förpackning med den insektsparasitära nemametoden "Steinernema carpocapsae".

Nematoderna rör sig i marken där de aktivt uppsöker larver och angriper dem genom deras naturliga kroppsöppningar. Nya nematoder förökas inuti den döda larven vilka i sin tur söker efter nya värdlarver.

Steinernema carpocapsae kan endast leva som parasit och dör om den inte finner lämplig värdorganism.

- Kort och gott handlar det om någon liten organism som äter upp de förhatliga gräsätarna och folk som sett hur min gräsmatta förvandlats från torr öken till en grön oas är förundrade, säger Åke.

Det är så kallade bladhorningar som sätter i sig gräsrötterna så att det bildas sterila ytor på marken. Fåglar som söker efter larverna förvärrar ofta skadan. Några vanliga bladhorningar är ollonborren och pingborren samt trädgårdsborren. Den senare har en ettårig larvutveckling, de båda förstnämnda en treårig.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons