Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke tar ett viloår

Annons

Att Åke satsade på handbollen var egentligen en ren slump.

- Av en ren tillfällighet satsade Norslunds IF på Britsarvsskolan, som var nybyggd då, berättar Åke. Och jag tyckte det verkade kul med handbollen och hängde med.

På den vägen var det länge. Han började spela 1969 och höll på som aktiv till 1985. Han spelade med förkärlek som kantspelare.

- Sedan blev jag ungdomstränare i Norslund. Och ett tag damtränare. Och så småningom blev jag damtränare i Bjursås.

Men intresset falnade, och Åke släppte handbollen. Trodde han. Men då hade han inte räknat med "Mister handboll", Bo Ströman.

- En dag kom Bosse förbi hemma hos mig. Jag tror det var 1992. Han tyckte att vi skulle dra igång en handbollssektion inom Samuelsdals IF.

Så blev det. Tillsammans med ytterligare några eldsjälar började de träna ungdomar mellan 7 och 12 år.

- Vi startade i den lilla gymnastiksalen på Främby skola. Jag tror att den första ungdomsmatchen spelades 1993. Det var med ett flicklag. Sedan flyttade vi träningen till Västra skolan ett tag, innan det blev aktuellt med bygge av en sporthall på Gruvrisskolan.

Där blev Samuelsdals IF:s självskrivna hemmaplan. Och ungdomsverksamheten växte.

Så småningom fick Samuelsdals IF en omfattande verksamhet med många lag - både ungdomar och seniorer.

- Fast vi har svårt att få behålla ungdomarna när de växer upp, säger Åke. Många flyttar till skolor på andra orter.

Åke har huvudsakligen tränat ungdomslag under sin "tränartid". Aldrig seniorlaget.

- Jag har varken kraft eller kunskap att ta an seniorlag, ler Åke lite snett. Handbollsspelandet nu och på 70-talet ser inte alls likadant ut.

Åke har också ägnat sig mycket åt föreningsverksamheten. Han satt med i styrelsen från klubbens start. Han har också i 20 år fungerat som domare.

- Men nu har jag bara vår stora handbollscup kvar, säger Åke. Den vi arrangerar trettonhelgen. Senast hade vi 89 lag med i cupen. Och går det som vi vill, kan vi ta emot 100 lag nästa gång.

Åke själv har lite svårt med handbollen just nu. I sitt jobb som byggnadssnickare skadade han ett finger allvarligt när han hjälpte till med bygget av ett sophus vid Högskolan i Borlänge. En takplåt högg av en sena i ett finger.

- Jag har opererats i Örebro, berättar Åke. Den typen av operationer genomförs inte i Falun längre. Och jag har fått åka dit ett tiotal gånger, så jag är rejält trött på vägen till Örebro nu. Men jag är fortfarnade väldigt stel och öm i fingret, och tar jag en handboll smärtar det ordentligt.

Så nu blir det vila från handbollen ett tag framåt för Åke.

- Jag tar några viloår, säger han. Sen får vi se hur det blir i framtiden.

Tills dess får han väl ägna sig åt sambons utställningskatter - de är betydligt mjukare att ta i...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons