Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Gyllenvåg död

Annons

Han var född och uppväxt i Vansbro och arbetade som yngling vid Westbergs herrekipering, först som springpojke, senare som expedit. Under en period verkade han också som brevbärare, bland annat i Sandviken och Uppsala.

Efter vistelserna utsocknes återkom han senare till hembygden och tog över tobaksaffären.

Som näringsidkare kom han att bli en välbekant profil i bygden med stort kontaktnät, något som blev honom till stor nytta i hans senare karriär som tidningsman.

Den karriären inleddes 1967 då han började på Mora tidnings Vansbro-redaktion.

Han hade redan innan verkat som sportskribent för tidningen. En bit in på 1980-talet fortsatte han tidningsbanan hos Falu Kuriren.

Via giftermål hamnade han i Äppelbo men hans sporthjärta lämnade aldrig Vansbro AIK, VAIK. Under klubbens division III-dagar - en gång på gränsen att kliva upp i tvåan - var Åke Gyllenvåg aktiv i representationslaget.

Fotbollsplanen tvingades han lämna på grund av ett benbrott, men inte idrotten.

Under en period var han ordförande i VAIK och aktivt sportande bedrevs i OK Skärmjägarna.

Bygdens kultur hade också en stark kämpe i Åke Gyllenvåg. Han var en av drivkrafterna bakom att Trollbröllopet i Äppelbo fick nytt liv samt ordförande i Västerdala folkdanslag. Lions kulturpris 1980 och Vansbro kommuns kulturpris 1990 bekräftar hans kulturella gärning.

Många minns också Åke Gyllenvåg som vitsmakare och auktionist med vass tunga, samt kunnig lokal berättare om ämnen som de gamla brukssmederna och Vansbrohistorik från näst senaste sekelskiftet.

Närmast sörjande är maka, barn med familjer samt systrar med familjer.

Mer läsning

Annons