Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akademiska idrottare på besök

Annons

På sikt kan det ha varit ett mycket viktigt besök. Bengt Nybelius, Högskolan Dalarna, förklarar varför.

- Studentidrotten är stor i Europa och resten av världen men liten i Sverige. Det arrangeras stora tävlingar i alla upptänkliga studentmästerskap och Universiaden är kanske den mest kända.

Varje år har den europeiska organisationen ett seminarium där både studenterna och de äldre akademikerna deltar. I år lyckades vi få seminariet till Sverige och Högskolan Dalarna. Temat den här gången var bredd och topp inom idrotten, sett ur perspektiven, manligt, kvinnligt, handikapp och liknande.

- Därför var det naturligt att förlägga ett av studiebesöken till Mora och Vasaloppet som ju verkligen innehåller både bredd och topp på alla sätt, säger Bengt Nybelius.

- På sikt hoppas jag att det här ska leda till att Sverige och Dalarna kan få arrangera ett större studentmästerskap. Jag funderar på till exempel VM i orientering för studenter. Den sporten är stor internationellt och här i Dalarna har vi stor erfarenhet av sporten och arrangemangen.

Vasaloppet kände de flesta av deltagarna till men genom besöket har Mora fått en plats på den akademiska idrottskartan och det gladde särskilt Rolf Hammar som ser det som ett led i marknadsföringen av Vasaloppet.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons