Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aj, aj, aj - fredag den 13

Annons

I århundraden har fredagen och talet 13 förknippats med mörker och elände. Det var ju på fredagen som Jesus blev korsfäst och det påstås att Adam och Eva åt av den förbjudna frukten just på en fredag och tvingades lämna paradiset. Fredagen var också dagen för offentliga avrättningar och andra bestraffningar i forna Mellanöstern.

Skräcken för talet 13, som för övrigt har en egen diagnos - triskaidekafobi - går ända tillbaka till babylonierna. Primtalet 13 är, till skillnad från det heliga och behändiga talet 12, ett omöjligt tal. Även kristendomen tog talet 13 till sig, personifierat i den 13:e personen vid nattvardsbordet, Judas förrädaren.

En fredag som dessutom infaller den 13 blir därför något riktigt olycksbådande, enligt folktron som i hög grad lever kvar än i dag.

- Man talar mer om fredagen den 13 i dag än när jag växte upp, hävdar Örjan Hamrin vid Dalarnas museum som ger skräckfilmerna Fredagen den 13:e en stor del av skulden.

- Filmerna har spätt på rädslan, särskilt i USA där det inte finns någon 13:e våning på hotellen, inget rum 13 och ingen stol nummer 13 i flygplanen, säger Hamrin.

För egen del tar han dagen med ro, samtidigt är han övertygad om att många känner ilningar längs ryggraden just i dag.

- I en så rationell tid som vi lever i har vi ett behov av irrationella inslag. Vi behöver få hitta egna lösningar, ha egna funderingar och skapa lite oordning för att motverka det strikt vetenskapliga och matematiska, säger han.

Är du själv skrockfull?

- Det händer att jag inte går på skarvarna när jag är ute och går, men det är mer en fix idé. På vilken sida av stegen jag går, eller om det springer en katt över vägen har ingen betydelse.

Så du har alltid klarat dig bra fredagen den 13?

- Nej, jag har faktiskt ett obehagligt minne då jag som barn ramlade och slog sönder en framtand. Då var det en otursdag för mig, men nu tror jag att det bara var en slump.

Så vad är dina tips?

- Ta det lugnt! Det är som vilken dag som helst. Vi har överlevt många fredagen den 13 tidigare.

Finns det några motmedel för den som ändå tvivlar?

- Det har alltid funnits motmedel, till exempel att spotta tre gånger över axeln om man ser en katt springa över vägen, men jag är inte tillräckligt kunnig för att veta vad motmedlet är för fredagen den 13.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons