Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ahlinder reagerar mot uttalande om Yossef

Annons

Yossefs biologiska föräldrar säger på nytt att de vill ha tillbaka sin son.

Detta enligt ett uttalande fadern gjorde tidigare i veckan. Centerpolitikern Owe Ahlinder reagerar kraftigt mot faderns uttalande.

- Jag känner inte igen mig i hans beskrivning, säger Ahlinder.

Yossefs biologiska fader sa i ett uttalande tidigare i veckan att han och hustrun alltid velat ha Yossef hos sig och att de aldrig har lämnat pojken ifrån sig. Owe Ahlinder skakar på huvudet och frågar sig hur det kommer sig att fadern säger så.

- Jag är oerhört förvånad. Det stämmer definitivt inte med vad jag hört tidigare. När Yossef föddes försköt de honom. Jag vet inte vad fadern har för syfte med uttalandet, säger Ahlinder som av Claessons och de biologiska föräldrarna givits full insyn i Yossefs fall.

- Man lämnar inte ett barn vind för våg utan att det får konsekvenser. Det är en traumatisk upplevelse som barnet inte kan registrera medvetet, men känslomässigt gör barnet det. Om föräldrar lämnar ett spädbarn vid fyra dagars ålder kan man säga att barnet bara känner en enda miljö och den miljön får man inte ta ifrån barnet, säger Ahlinder.

Vidare påstår fadern att socialtjänsten och Migrationsverket ansåg att paret behövde hjälp med att ta hand om Yossef.

- Om föräldrar lämnar sin son vind för våg, är det ingen som tycker något. Det är samhällets skyldighet att ta hand om barnet och placera det i ett familjehem, säger Ahlinder med eftertryck. Och om föräldrar lämnar ifrån sig sitt barn efter fyra dagar, har de naggat sitt förtroende i kanten.

Ahlinder skickade i torsdags brev till en rad myndigheter och organisationer.

- Det här fallet är alldeles för unikt för att missas. Vi får absolut inte bidra till att fler barn blir liggande apatiska i vårt land. Ändrar man inte på det är jag tveksam till att vår invandringspolitik fungerar. Viktigast nu är att fullgöra skyddet för Yossef, säger Ahlinder.

- Det skydd samhället nu ger Yossef får inte upphöra, säger han.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons