Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åhl kan bli utan präst

Annons

- Det kan bli så i värsta fall, säger ordförande i kyrkorådet, Lennart Lisshult.

Det var i slutet av förra året som kyrkofejden i Åhl nådde sin kulmen. Kyrkoherde Tore Skytén sjukskrev sig och någon månad senare hoppade kyrkorådets ordförande Gull- Britt Nisswandt av sina kyrkliga uppdrag.

Skytén valde att efter sjukskrivningen ta ut föräldraledighet. Förre Åhlprästen Staffan Ohlsson tog över som vikarie efter en kortare tids tjänstgöring i Hosjö.

Nu finns samme Staffan Ohlsson som en av två heta kandidater till kyrkoherdetjänsten i Enviken. Samtidigt framkommer det att föräldraledige Tore Skytén har ansökt om sex månaders tjänstledighet.

Eftersom han tjänstgjorde i Hosjö under påskhelgen ser det ut som han fortsätter i Faluförsamlingen.

I så fall står Åhls församling utan kyrkoherde framåt sommaren. Då uppstår åter det delikata problemet med att få fram ett nytt namn till enprästspastoratet, om än det rör sig om ett vikariat.

Staffan Ohlssons framtid är dock oviss på grund av att han sökt tjänsten i Enviken.

Lennart Lisshult tror att det kan bli problematiskt utan präst framåt sommaren.

- Än så länge rullar det på i alla fall.

Han tror att det blir svårt för kyrkorådet att inte bevilja Tore Skytén ett halvårs tjänstledighet. I så fall återkommer Skytén till Åhls församling i oktober. Då är det svenska kyrkovalet över. Kanske har situationen då ljusnat i Åhls församling? Tills dess återstår dock dryga halvåret.

- Vi får hanka oss fram tills dess, säger Lennart Lisshult. Som det känns nu är det inte stabilt på något vis. Det kan jag inte påstå. Ingen trivs i situationen som varit och som delvis finns kvar.

Fotnot: Kyrkoherde Tore Skytén var på tisdagen inte anträffbar för en kommentar.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons