Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ahern ser flera regeringsalternativ

Annons

Irländske premiärministern Bertie Ahern som gick segrande ur parlamentsvalet ser flera möjliga regeringsalternativ. De kommande dagarna stundar förhandlingar.

Ahern, som går mot sin tredje mandatperiod, lovar dock att dra sig tillbaka när den är till ända, vilket i stort sett sammanfaller med hans 60-årsdag.

Aherns konservativa Fianna Fail fick 78 av de 166 platserna i parlamentets underhus, dail. Trots att partiet var långt före närmaste rival saknas fem mandat för att få majoritet och partiet behöver en koalitionspartner.

Han kan inte längre söka stöd enbart hos Progressiva demokraterna (PD), som gick tillbaka från åtta mandat till endast två. Ahern konstaterar att det finns ett antal oberoende ledamöter som står hans parti "ganska nära". Och Miljöpartiet är ett intressant alternativ. Däremot är det mindre sannolikt att Fianna Fail ingår samarbete med socialdemokratiska Labour.

Labour ingick valsamarbete med det största oppositionspartiet Fine Gael men de lyckades inte fälla Ahern. I sluttampen av valrörelsen fick han åter medvind i opinionsmätningarna.

De gröna som inte ingick i någon valallians säger sig vara villiga att sätta sig i en koalitionsregering _ under förutsättning att regeringen är redo att ta hänsyn till dess miljöprogram.

Att samarbeta med något av de större partierna är inte nödvändigtvis något som Ahern traktar efter. Det skulle tvinga honom till större politiska kompromisser och att avstå från några tunga ministerposter.

Irländsk press förutspådde på söndagen en koalition med PD och de oberoende som det mest sannolika.

TT

Mer läsning

Annons