Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ägosplittringen är den värsta i Dalarna"

Annons

Trots det räds han inte uppgiften.

- Men det får inte bli som i Floda, påpekar han. Där blev skattesatsen 27 procent i stället för 13 för markägarna.

En fadäs statsmakterna får ta på sig, menar Holmberg. Ett olyckligt inslag i en omarronderingsprocess som han inte vill vara med om igen. En omarrondering är svår nog att genomföra.

- Vi spelar med öppna kort. Då går det bäst.

Redan nu har det hållits sju informationsträffar i bystugorna liksom en träff i Dalarnas Hus i Stockholm. Träffar som resulterat i möten med cirka en tredjedel av alla markägare. Förrättningskostnaderna för den aktuella omarronderingen beräknas stanna på runt 900 kronor/hektar.

Hur har reaktionerna varit?

- Oavsett kostnader så betraktas priset som högt.

Att förmedla information och kunskap är receptet för att genomföra en lyckad omarrondering. En undersökning visar att 80 procent av markägarna är nöjda efter en omarrondering. Spridda skiften blir mer samlade och flera ägare till samma markskiften blir färre. Ett par exempel på positiva följdverkningar.

Det är länsstyrelsen, Skogs-vårdsstyrelsen och lantmäteriet som står bakom men det är den sista instansen som genomför proceduren.

Redan den 13 april inleds önskemålsdagarna. Per Holmberg understryker att det är ytterst viktigt att markägarna ställer upp. Här handlar det om att se möjligheter i stället för svårigheter.

I samband med önskemålsdagarna har lantmäteriet även för avsikt att undersöka intresset för en omarrondering. Man gör en opinionsprövning.

I Lenåsen- Ovanmyra sprack omarronderingsplanerna. Så illa ska det inte gå i Leksand, menar Holmberg. Tvärtom. Han hoppas på smidiga lösningar, och varför inte så småningom även komma i gång med omarronderingen i norra Leksand. I så fall skulle två omarronderingar kunna ske parallellt.

- Det är det optimala, avslutar Per Holmberg.

Fotnot: Omarronderingen i sydöstra Leksand innefattar cirka 1 000 hektar bolagsmark belägen i Stumsnäs, Ejen- Draggen och markområden mot Bjursås.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons