Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agility passar de flesta raser

Annons

Gillar du hundar, hoppning, hinder och dessutom är lite tävlingsmänniska. Då är agility troligtvis sporten för dig och din fyrbenta vän.

Agility är nämligen just hinderhoppning för hund med dig som medhjälpare. Det gäller här att på kortast möjliga tid och med minst antal fel ta sig genom en hinderbana med 20 hinder. Vanliga hopphinder varieras med tunnlar, slalom och klätterhinder.

Grenen är den hundsport som växer snabbast i vårt land, och varje år görs runt 30 000 officiella starter på tävlingsbanan. Det är dessutom en synnerligen populär publiksport, som är på väg in i Riksidrottsförbundet och förväntas bli OS-gren framöver.

Jag har de senaste dagarna fått många frågor om agility, sedan jag i veckan skrivit om den unika veckoslutskurs som i mitten av oktober ska hållas i Falutrakten.

Kursen ska nämligen ledas av hundproffset Marie Hansson från Vagnhärad, som är nybliven svensk mästare och var den som 1985 tog med sig agilityn till Sverige från England.

Namnet Marie Hansson klingar säkert bekant för de flesta hundägare som varit med ett tag. Redan 1984 skrev hon den legendariska boken "Min bästa vän", som sålts i över 40 000 exemplar och finns i de flesta hundhem.

I grunden är Marie Hansson hundpsykolog, och för henne är agilityn det skojigaste sättet att aktivera hunden och ge den mer motion. Och bäst av allt är att grenen passar de flesta raser, även om smidighet och vighet naturligtvis är ett plus.

Agilityn låter hundarna ha roligt samtidigt som de aktiveras mentalt och får bättre självförtroende. Små raser kan ofta börja gå på kurs redan vid ett års ålder medan större raser brukar vinna på att vänta ytterligare ett år. Men ensam med din hund i skogen kan du börja göra förberedande övningar med den redan som valp. Det kan handla om enkla saker som att klättra upp stenar och stubbar och belönas med godis och beröm.

Tävlandet ger agilityn ytterligare en dimension och gör det roligare att träna. Men även den som bara vill ha skoj med sin hund har glädje av att lära sig grunderna i agility.

Både ägare med hundar och intresserade åhörare utan hund har möjlighet att delta i den förestående agilitykursen, som ska hållas i Vika Ridhus i mitten av oktober. Den arrangeras av Marie Larsson på Hundskolan vid Holvret och det är dit du ska vända dig om du vill vara med.

Vill du redan nu bekanta dig med Marie Hansson och veta mer om agility. Gå då in på Internet under adress: www.jycke-tryck.se och www.jycke-tryck.se/wild-east

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons