Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägg säljs trots förbud

Annons

De gamla trånga hönsburarna blev olagliga vid årsskiftet.

Därför ska alla värphöns numera vistas i frigående stall eller i inredda burar, där det finns sittpinne, sandbad och värprede.

Förbudet skulle egentligen gälla från och med 1999 men äggproducenterna fick dispens av Jordbruksverket för att hinna ställa om sina system. De sista dispenserna gick ut förra året.

Trots det vägrar flera äggproducenter att byta till lagliga burar eller till frigående system. Jordbruksverket har därför polisanmält dem för brott mot djurskyddslagen.

Spar Hagalund är den enda butik i Borlänge som fortfarande säljer ägg från de olagliga burarna. De heter Kronägg och Frukostägg. Spar säljer även ägg från Äggda och Dalaägg som saknar uppgift om produktionssätt, trots att denna uppgift är obligatorisk. En tumregel är att omärkta ägg alltid kommer från höns i de förbjudna burarna.

Men Göran Almetun, butiksansvarig, säger sig inte känna till att butiken säljer ägg från förbjudna burar.

- Gör vi? Det hade jag ingen aning om. Det ska jag ta upp med leverantören, svarar han.

Det är dock inte olagligt i sig att sälja ägg från otillåtna burar.

- Nej, våra jurister har tittat på det och kommit fram till att det inte är olagligt. Vi försöker i stället få handeln att agera på frivillig basis. Det gäller för konsumenten att läsa på äggkartongen, säger Jenny Yngvesson på Sveriges djurskyddsmyndighet.

Djurskyddsinspektör Anna Sörlin, miljökontoret i Borlänge, blir upprörd över uppgifterna om att de olagligt producerade äggen fortfarande finns att köpa i Borlänge.

- Det är under all kritik. Det är nog svårt för konsumenterna att hålla reda på alla skillnader i märkningen av äggen i alla fall, säger hon.

Varför ska man inte köpa ägg från höns i de gamla burarna?

- För det första för att burarna är olagliga. Och sedan är det ju naturligtvis inte bra för hönsen att sitta i trånga burar. Lagen säger att produktionsdjur ska kunna bete sig naturligt, vilket de inte har en chans att göra i små burar, säger hon.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons