Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agaven änligen hemma!

Annons

Sedan Falu Kuriren skrev om Kjell Olssons försvunna planta har han blivit "agavemannen" med hela läsekretsen, tycks det.

- Vilket ståhej det blev. Folk har ringt och kommit fram till mig på gatan för att tala om den där växten. Till och med när jag var i Askersund häromdagen!

Nu är det ju inte vilken växt som helst det handlar om, utan en 35-årig spretig sak med ursprungliga rötter i Mexiko. Just den här agaven har dock sina rötter i en stor kruka, som man inte lyfter så lätt. Minst två måste blomtjuvarna ha varit, tror Kjell.

Det var på morgonen den 3 juni, när hustrun May gick ut för att hämta tidningen, som det upptäcktes att agaven var försvunnen. Stölden polisanmäldes men paret Olsson hade inga förhoppningar om att få återse den exotiska plantan. Det riktigt tråkiga var förstås att Kjell, som vårdat plantan ömt i 30 år, aldrig skulle få se den blomma. Agaven blommar bara en enda gång, efter ungefär 50 år. Sedan dör den.

Dagarna efter att tidningen skrivit om växtens försvinnande började tipsen trilla in, både till tidningen och till Kjell Olsson. Några hade sett en ananasliknande sak transporteras på ett flak och fattade misstankar.

Det visade sig vara just en ananasväxt och ingen agave, som ett åkeri förflyttade på uppdrag av Falu kommun.

Men nu har den mystiska blom-stölden fått en minst lika mystisk upplösning. Den här gången var det Kjell som fick en överraskning när han gick ut för att hämta tidningen. Där stod växten. Han trodde knappt sina ögon.

- Jag har funderat mycket på det här. Den som tog den har kanske fått kalla fötter efter publiciteten, och inte vågat ställa ut den av rädsla för att den skulle bli igenkänd. Men de kunde ju lika gärna ha dumpat den någonstans, säger Kjell, som förstås är glad att ha fått tillbaka växten, även om den har blivit lite kantstött och hängig under sin fråvaro.

Hädanefter kommer agaven att hållas under strängare uppsikt, för några fler kidnappningsäventyr vill Olssons helst slippa.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons