Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägare vill ha betalt för tomtbit

Annons

Tomten det handlar om är mycket stor. Nedanför den byggdes i början på 70-talet en gång- och cykelväg. Det som inte uppdagades då var att gatukontoret tagit en bit på, grovt uppskattat, 75 kvadratmeter av ett hörn på tomten. Det upptäcktes först senare när en annan ägare till fastigheten funderade på om det gick att stycka av den stora tomten till flera mindre.

- Då upptäckte jag att gång- och cykelvägen låg på tomtmark, säger bygglovschefen Lars Nordström.

Avstyckningen blev inte aktuell och fastighetsägaren brydde sig inte vidare om att kommunen olovandes tagit en del av tomtmarken.

Men det par som nu köpt fastigheten reagerar annorlunda. De vill ha kompensation och kommer själva med alternativ till det. Det ena är att kommunen flyttar gång- och cykelvägen. Det andra är att kommunen köper eller arrenderar marken.

Hur gick det då till när marken togs? Ingen vet riktigt i dag. Men gatuchef Anders Liljekvist har en möjlig förklaring efter att ha tittat i gamla papper.

Den fastighetsägare som ägde marken när gång- och cykelvägen byggdes ville några år senare ha sin tomtgräns utsatt så att han kunde sätta upp ett staket mot gång- och cykelvägen.

- Ja, antingen fick han inte gränsen utsatt eller så sattes den fel, säger Anders Liljekvist.

Gjort är gjort hur det nu än gjordes och nuvarande fastighetsägare har rätt till gottgörelse då ingen tidigare gjort anspråk på det.

- Gång- och cykelvägen är byggd i strid med detaljplanen och alla förslag fastighetsägaren ger för en reglering är godtagbara enligt min åsikt, säger Lars Nordström.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons