Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägare kan få hundförbud

Annons

Olämpliga personer ska kunna förbjudas att ha hund. Det föreslår jordbruksminister Eskil Erlandsson för att komma till rätta med aggressiva hundar.

Däremot är det inte aktuellt med förbud mot enskilda raser trots att flera så kallade kamphundsraser är överrepresenterade i angreppsstatstiken, skriver Dagens Nyheter.

Regeringen kommer att lägga fram ett förslag om hundägares ansvar före sommaren.

Förslaget väntas innehålla fyra steg; kopplingstvång, munkorg, ägaren fråntas hunden och i sista hand ett förbud mot att inneha hund.

Kamphundarna utgör en procent av de registrerade hundarna, men svarar trots det för tio procent av de polisanmälda hundangreppen. Eskil Erlandsson anser dock inte att problemet har med raser att göra utan med enskilda ägare.

Jordbruksministern hävdar att det är erfarenheterna från det förbud som Sverige hade för tio år sedan för några hundraser som gör att den lösningen inte är aktuell. Detta trots att hans norske kollega sagt till honom att rasförbud i Norge fungerar bra.

Dessutom gav det upphov till att hundar smugglades, påpekar han.

Senast i juni ska propositionen som regeringskansliet arbetar med lämnas till riksdagen. Det är hög tid att revidera den nuvarande lagstiftningen, enligt Erlandsson. I allt väsentligt bygger den, enligt honom, på förhållanden som gällde på 1940-talet.

Bara i sista hand, dock, ska någon kunna förbjudas att ha hund, enligt jordbruksministern.

TT

Mer läsning

Annons