Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ägarbytet positivt"

Annons

I torsdags sålde Stora Enso sågverket. Köpare var Dalarna lumber. När tidningen besöker anläggningen i Linghed på tisdagen är arbetet igång som vanligt. Furustockar kapas upp för att bli golvplank, fönster och lister.

- Ägarbytet var positivt. Annars hade det blivit nedläggning, säger Urban Johansson, som är produktionsansvarig vid sågen.

Olle Eriksson, som har gått in som ägare tillsammans med Leif Svensson, tycker att det är roligt att bidra till att verksamheten blir kvar i sågverksbyn Linghed.

Naturligtvis finns det förväntningar om att det ska bli en lönsam affär. Lingheds sågverk AB kommer att inrikta sig mot små och medelstora företag. Förhoppningen är att det lilla träföretaget Dalarna lumber ska få bättre kontakt med kunderna än stora Stora Enso.

Trenden har varit att sågverken ska bli större för att nå lönsamhet. Dalarna lumber satsar på små sågverk, i Balungstrand och Linghed. Geografiskt sett ligger de mycket bra. Runt omkring finns barrskogar som ger tätväxt virke som lämpar sig väl för fönster- och golvtillverkning. Genom korta transporter finns det kronor att spara.

Till en början kommer 100 procent av råvarorna till Linghedssågen att komma från Stora Enso. För att öppna för mindre leverantörer och skogsägare har Dalarna lumber startat ett dotterbolag, Dalarna lumber skog AB, som ska köpa in råvaror.

- Bygden har inte kunnat leverera direkt till sågen utan har gått via Stora Enso. Därför startar vi Skog AB. Vi hoppas bygden ställer upp för oss så att vi får nya flöden, säger Gilbert Karlsson, vd för sågverken i Balungstrand och Linghed.

Två virkesköpare ska arbeta för det nya bolaget.

Runt Dalarna lumber börjar det bildas en mindre koncern. Dotterbolag till Dalarna lumber är Dalarna hyvleri med fem-sex anställda, Huskomponenter AB med 20 medarbetare, Balungstrands sågverk med 30 anställda, Lingheds sågverk 28 anställda och nystartade Dalarna lumber skog AB där två ska rekryteras. Till det kommer att Balungstrands sågverk äger 25 procent av DalaHelsingeskog AB.

- Vi vill inte göra några stora förändringar vid Lingheds sågverk. I grunden är det ett välskött och välbalanserat företag. På sikt blir det nog ändringar så att vi får synergier inom koncernen, säger Gilbert Karlsson.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons