Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afrika klarar inte fattigdomsmålen

Annons

Afrika söder om Sahara ligger efter tidtabellen när det gäller uppfyllandet av samtliga millenniemål som FN satte upp för att minska fattigdomen på kontinenten. Det konstaterar FN i en rapport på onsdagen.

I samband med millennieskiftet 2000 satte FN upp åtta mål som ska ha uppfyllts till 2015 för att minska fattigdomen i de delar av Afrika som ligger söder om Sahara. Bland annat ska antalet mycket fattiga halveras.

Även om vissa framsteg har gjorts så ligger länderna efter tidtabellen vad gäller samtliga mål, nu när halva perioden har avverkats, konstaterar FN.

"Även om målen fortfarande är möjliga att uppnå i de flesta afrikanska länder, så har inte ens de bäst skötta länderna klarat att göra tillräckliga framsteg när det gäller att minska extrem fattigdom i dess många former", heter det i rapporten.

I dag lever 41,1 procent av afrikanerna på högst en dollar per dag. Det är en minskning från 1999, då andelen var 45,9 procent. Men för att nå millenniemålet om halvering av den extrema fattigdomen skulle minskningstakten behöva dubbleras.

Rapporten är ett utdrag ur en mer fullständig sammanställning som väntas senare i år. Förhandsuppgifterna släpps samtidigt som G8-ländernas ledare samlats till toppmöte i Tyskland.

FN manade givarländerna att raska på om de ska uppfylla löftet från 2005 om att fördubbla hjälpen till Afrika till 2010. FN efterlyser också rättvisare handelsregler.

TT

Mer läsning

Annons