Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affärsidé: Att utveckla de arbetslösa

Annons

Klippan är ett företag som ger arbetssökande personer möjligheten att utveckla sig själva.

Syftet är att ge kursdeltagarna råd och hjälp i jakten på jobb eller utbildning.

För att få delta i kursen, som heter Yrke och framtid, måste man vara arbetssökande. Arbetsförmedlingen gör sedan urvalet.

- Vi gör en bedömning efter behov, åldern har ingen betydelse. Det finns människor som kört fast, som inte vet vad de vill göra, de har hög prioritet, säger Pia Bäcklin, på arbetsförmedlingen.

Hon lägger till att samtliga sökande till den kurs som pågår nu kom in.

I Hedemora har Klippan haft sex kurser sedan starten i april 2002, tre av dessa vid gamla skolkontoret på Åsgatan, tre i gamla tingshuset. Just nu pågår kurs nummer sju, en åttonde planeras att starta i juni. Från början hade kursen 13 deltagare. Två av dem har nu försvunnit eftersom de redan fått jobb.

Brita Westberg, som är den ena av totalt två kursledare, berättar om kursen.

- Syftet är att deltagarna ska komma vidare mot ett arbete eller en utbildning. En del behöver också hjälp med att bygga upp sitt självförtroende.

Under kursens gång har vi enskilda samtal där vi bollar idéer med varandra. Det handlar om att ta reda på vad deltagarna egentligen vill och hur de ska ta sig till det målet, säger hon.

I gamla tingshuset har deltagarna tillgång till datorer med uppkoppling mot internet. Besök på Arbetsförmedlingens hemsida sker varje dag.

Under kursens gång får deltagarna lära sig skriva ansökningshandlingar, göra egna handlingsplaner, prova på anställningsintervjuer och delta i friskvårdsaktiviteter.

Vid ett flertal tillfällen dyker också föredragshållare upp.

På frågan vad deltagarna uppfattar som roligast respektive jobbigast, tvekar Brita lite.

- Svårt att säga, men generellt är föreläsningarna uppskattade då de skapar nya idéer och influenser. Även friskvården är populär.

Jobbigast kan nog för en del vara att ringa samtal till arbetsgivare.

Brita som arbetat på Klippan sedan starten, berättar att kurserna fått positiv kritik från tidigare deltagare.

- Vi har fått väldigt god respons, många tycker att det varit bra. En del har fått jobb under kursens gång och en del efteråt.

- Många säger att de fått stärkt självförtroende. När man gått arbetslös länge är det lätt att man blir passiv och många har intygat att de efter kursen blivit mer aktiva i sitt jobbsökande.

ANDREAS PALMBORG

Mer läsning

Annons