Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affär med stor betydelse

Annons

"Äldre tiders lanthandel var inte bara inköpsställe utan också mötesplats där man gärna gav sig tid till tankeutbyte".

Så beskrivs lanthandeln i nationalencyklopedin.

Förr var handelsbodar endast tillåtna i städerna, och förbudet mot landsköp hindrade böndernas handel på landsbygden. Men vissa kunde få dispens.

Från 1846 fick butiker öppnas om de låg minst tre mil från närmsta stad, och det tog lång tid innan den begränsningen upphävdes. Lanthandlarna köpte ofta upp lantmannaprodukter för vidare försäljning.

1930 tog Mats Anderssons pappa Erik Andersson över affären efter sin far Theodor. Theodor hade då drivit handeln i tio år.

I samband med att Grådö Mejeri var färdigt 1953 byggdes en ny affär på andra sidan gatan. Den gamla butiken är numera Mats Anderssons bostad.

Grådö Handel hade sin storhetstid på 1950- och 1960-talen. Butiken levde upp på sommaren då en hel del turister kom till byn och Grådö Mejeri gav konsumtionen ett extra lyft. Men när Tempo, nuvarande Hemköp, sedan etablerade sig i Hedemora minskade omsättningen för Grådö Handel.

- Butiken kände av det direkt. Tempo hade ett stort upptagningsområde. Både bybor och turister tyckte att det var spännande att åka in till centrum och handla i den stora affären, berättar Mats Andersson.

1975 stängde Erik Andersson igen butiken. Och Mats var inte sugen på att fortsätta i sin far och farfars fotspår så butiken såldes.

- Den omsatte alldeles för lite. Det är nästan omöjligt att driva butik på landet och tjäna pengar på det i dag, säger Mats.

Han har själv arbetat som butikskonsulent och är mycket bekymrad över stormarknadernas etablering i samhället.

- Vem har egentligen glädje av stora köpcentrum? I slutändan utarmar de småstäderna och satellitkommunerna förlorar all slags service, säger han.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons