Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokaten sparkad

Annons

Vid 13-tiden på torsdagen offentliggjorde polisen, via åklagarkammaren, att åtalet mot den för mord misstänkte 44-åringen från Ludvika och Säter skulle väckas kommande torsdag.

Mannen är misstänkt för att ha mördat och eldat upp kroppen efter den 27-åriga trebarnsmamman Solveig Kallio, Kopparberg, på en skogsväg i Björsjö i februari i år.

Ett par timmar senare meddelar kammaråklagaren P-G Persson, Falun, att det inte blir något åtal på torsdag.

Orsaken till detta var att tingsrätten beslutat att entlediga advokaten Per Borgblad, Falun, som försvarare åt 44-åringen.

- Den misstänkte har i ett antal fax till tingsrätten förklarat sitt missnöje mot Borgblad, förklarar lagmannen Lars Eklycke vid Falu tingsrätt.

- Som skäl till sitt missnöje har 44-åringen angivit att han inte fått den tid av advokaten som han önskat.

Eklycke anser att det var tingsrättens skyldighet att entlediga Borgblad med tanke på det allvarliga brott som hans klient misstänks för.

- Om inte parterna kan samarbeta och en av dessa begär förändring så måste vi tillmötesgå detta. Till ny försvarare har tingsrätten utsett advokaten Göran Lock, Borlänge.

När tidningen lyckades att nå advokat Per Borgblad så var denne fåordig i sina kommentarer.

- Jag har hoppat av försvaret. Varför vill jag inte kommentera då detta skulle kunna vara till nackdel för min klient.

- Jag vill i övrigt inte göra några som helst kommentarer till fallet då jag inte längre är försvarare.

Per Borgblad är utsedd till försvarare i ytterligare tre pågående mordfall i Dalarna - polismordet i Hedemora, X-teammordet i Falun samt mordet i Äppelbo.

På frågan om detta inte är alltför slitsamt svarar Borgblad:

- Absolut inte. Det är stimulerande och jag gillar att arbeta.

Redan under torsdagseftermiddagen erhöll tingsrätten en kostnadsräkning från Borgblad när det gäller försvaret av den misstänkte mördaren i Björsjö. Den räkning som tingsrätten nu har att ta ställning till löd på 353 000 kronor.

Advokatbytet innebär nu att åtalet skjuts på framtiden.

- Den nye försvararen ska nu ha, som det heter, skäligt rådrum med sin klient, säger kammaråklagare P-G Persson. Han ska med andra ord ha tid för att läsa in sig i förundersökningen.

Med tanke på att förundersökningen innehåller runt 1 800 sidor så kommer detta att ta sin tid.

- Förmodligen kommer det att handla om ett par veckor, minst, tror lagmannen Lars Eklycke.

Den misstänkte 44-åringen har ända sedan han greps och häktades i slutet av april förnekat att han har med mordet att göra. Solveig Kallios svårt brända rester anträffades i en utbränd Ford Sierra den 6 februari på en mindre skogsväg mellan Smedjebacken och Björsjö. Bilen hade tidigare stulits i Säter

Polisen saknar teknisk bevisning, men åklagaren är ändå säker på sin sak.

- Det finns en rad olika omständigheter i fallet som hela tiden pekar i en och samma riktning. Om intedet vore fallet skulle jag inte vara beredd att väcka åtal, säger åklsagaren P-G Persson.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons