Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokat: Råndomen var rättsskandal

Annons

Tre personer som dömdes till sju års fängelse för att ha rånat ett flygplan på Landvetter på nästan åtta miljoner, friades på fredagen helt av hovrätten för Västra Sverige.

Hans klient är nu en fri man men tiden som rånmisstänkt har satt spår.

Han tänker nu begära skadestånd från staten. Skadeståndskravet kan komma att hamna runt 500|000 kronor.

Lindstrands klient dömdes i tingsrätten för att ha samordnat rånet. Enligt hovrätten kan han mycket väl ha haft den samordnande funktion som åklagaren hävdat men för detta finns inga bevis.

En annan av de som nu slipper sju år i fängelse, har kunnat knytas till en av de flyktbilar som användes vid rånet.

Enligt honom fanns det ingen bevisning för en fällande dom.

Mannen stod som hyresman för en av de flyktbilar som använts vid rånet. Han hävdar att han under dagen för rånet lånade ut bilen till en person. Enligt hovrätten för västra Sverige går det inte att bevisa att 38-åringen var inblandad i rånet bara för att han hade hyrt bilen.

Den tredje personen som friades agerade enligt åklagaren som spejare inifrån avgångshallen på Landvetter flygplats. Mannen har i förhör talat om att han lider av panikångest och att han då kan göra helt oöverlagda saker. Dagen för rånet hävdar han att han hade tankar på att ta sitt liv men i sista stund bestämde sig för att ta flyget till Köpenhamn i stället. Där hade han tänkt köpa marijuana för att dämpa ångesten. Precis innan han skulle gå på planet fick han en ångestattack som gjorde att han aldrig gick på planet.

Hovrätten anser att 34-åringens historia är "långsökt och föga trovärdig" men det finns inget konkret som binder honom till rånet och därför frias han.

Ytterligare tre personer, som också dömts till sjuåriga fängelsestraff, fick på fredagen sina domar fastställda av hovrätten.

Sammanlagt åtta personer åtalades i tingsrätten för att direkt eller indirekt varit inblandade i rånet. En av dem friades i tingsrätten, en fick två månaders fängelse medan sex dömdes till sjuåriga fängelsestraff för grovt rån och flygplatssabotage. Alla sex nekade.

TT

Mer läsning

Annons