Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ADSL-utbyggnad under luppen

Annons

Sedan år 2000 har boende i tätorten Vansbro haft möjligheten att komma ut på Internet via ADSL.

Tekniken använder de befintliga telefontrådarna, men blockerar inte telefonen samt ger en hastighet cirka 10 gånger högre än vanligt telefonmodem. Dessutom surfar man till en fast månadskostnad, inte efter minuttaxa.

ADSL-tekniken kan användas inom 4,5 kilometer från en modifierad telestation. Hittills är det bara stationen i Vansbro som byggts om för att klara tekniken.

Nu utreds hur man ska gå vidare med utbyggnaden av höghastighetsinternet och bredband i resten av kommunen, vilka telestationer som i sådana fall ska justeras för ADSL samt hur detta ska finansieras. Den största investeringen ligger i det nät som måste finnas för att knyta ihop de aktuella telestationerna. Här måste bättre kabel än den vanliga telefontråden användas, och därför blir man troligen tvungen att gräva ner en ny ledning. Målet är att de övriga orterna i kommunen snart ska kunna använda tekniken. Undantaget är byar som till exempel Lindesnäs och Sågen, dit dragning av nätkabel skulle bli för kostsamt. Resultatet av utredningen väntas komma senare under året.

MAGNUS LINDBERG

Mer läsning

Annons