Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Administration i jätteformat

Annons

Enbart i samband med miljö- och byggnämndens senaste sammanträde presenterades ett 30-tal färska förelägganden om bristande takskydd och takstegar utan glidskydd. Det vill säga fastighetsägare som tilldelats "tvåor" (ombesiktning) vid kontrollen.

Utöver detta fanns 64 gamla ärenden som piffades upp med ett nytt bäst-före-datum och bifogades nya friska förelägganden.

- Vi måste skapa nya rutiner, konstaterar förvaltningschefen Sven Andersson.

Miljö- och bygg är en av kommunens mest slimmade organisationer och klarar inte en fortsatt kanonad av den här typen av ärenden.

Det talas om att enbart hanteringen av "tvåorna" i stort sett motsvarar en heltidstjänst.

Sven Andersson menar att till viss del har det handlat om ett missförstånd mellan myndigheten och Smedjebackens sotning- och ventilation som med sotarmästaren Peter Ujvary i spetsen utför kontrollerna.

I de gamla föreläggandena har det satts ut ett datum när åtgärden senaste ska vara fixad.

- Datumet står fast, men det har också stått att husägaren ska ta kontakt med sotaren när jobbet är klart, påpekar Sven Andersson.

Det har medfört en hel del samtal till sotaren. Helt i onödan.

- Egentligen är det så att när tiden löpt ut så börjar efterkontrollerna automatiskt. Men eftersom det funnits en otydlighet i det här fallet så får husägarna helt enkelt längre tid på sig.

Men det har också visat sig att plåtslagarna i trakten haft händerna fulla med jobb på grund av, eller tack vare, brandskyddskontrollerna.

- Plåtslagarna har haft svårt att hinna med alla. Det är också en anledning till att vi nu förlänger tiderna.

När det gäller de nya rutinerna överlämnade sotarmästaren Peter Ujvary i veckan ett förslag på ett nytt protokoll i veckan.

Nyheten är att sotaren redan i samband med brandskyddskontrollen dels skriver ut när åtgärden senast ska vara åtgärdad, dels när efterkontrollen sker.

- Det betyder att förvaltningen slipper hanteringen av "tvåorna", påpekar Peter Ujvary.

När det gäller exempelvis takskydd sätts dock inget spikat datum ut för kontrolltillfället eftersom sotaren inte behöver in i någon byggnad.

- Men om det däremot handlar om en åtgärd som handlar om brandrisk budas förstås kontrollen i förväg.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons