Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adan - en stolt flykting

Annons

Vilka minnen har du med dig från ditt hemland?

- Det jag minns bra är mina släktingar i Somalia. Lite av kriget minns jag. Ju äldre jag blir desto suddigare blir mina barndomsminnen från Somalia.

Hur gick resan till Sverige?

- Min familj bodde i Mogadishu, Somalias huvudstad. När krigsstämningen nådde sin kulmen 1992 flydde vi till Kenya där vi väntade i månader på visum.

När kom du till Sverige?

- Jag kom till Sverige när jag var nio år. Jag började förberedelseklass där jag bara lärde mig svenska i två månader. Jag gick inte i skola i Somalia innan jag kom till Sverige.

- Jag skulle egentligen börja i trean då, men eftersom jag inte har gått i skola tidigare fick jag börja i tvåan.

- I början blev jag förvirrad då jag pratade svenska i skolan och somaliska hemma, men efteråt vande jag mig vid att ha två hemspråk.

Har du upplevt någon kulturkrock?

- I Sverige firar man jul varje år i skolan och eleverna klär ut sig till tomtar och sjunger julsånger, men för mig har julen aldrig varit någon högtid.

Vad ska du göra efter gymnasiet?

- Jag ska vila från plugget och jobba om jag får något jobb. Jag ska åka tillbaka till Somalia vid jul, då har jag fyllt 20 år. Jag ska hälsa på mina släktingar som jag inte har träffat på länge. Jag tror inte jag kommer känna igen mina barndomsvänner i Somalia och de kommer inte heller känna igen mig. Jag har saknat Somalia samtidigt som jag är tacksam att jag fick växa upp och utbilda mig i Sverige. Efter sabbatsåret ska jag plugga vidare till arkitekt.

Hur känns det att gå ut ur gymnasiet med högskolebehörigt betyg?

- Underbart, säger Adan och ler.

Funderar du på att bo kvar i Sverige i framtiden?

- Min dröm är att bli arkitekt och när jag blir det ska jag flytta tillbaka till Somalia. Jag vill hjälpa till att bygga upp mitt hemland. Jag hoppas att det blir fred tills dess.

- Min framtid finns i Somalia och jag hoppas att alla somaliska ungdomar tar chansen att uppfylla sina drömmar, så att vi tillsammans kan rädda Somalia.

- Här i Sverige kan man bli vad som helst, men det är många som inte tar vara på möjligheterna som finns i det här landet.

Adan är inte någon plugghäst, men han har drömmar som driver honom ända till högskolan och tillbaka till sitt hemland.

Han behöver bara tänka på sin framtid för att veta vad han vill syssla med.

Han vet att en bra utbildning ger en trygg ekonomisk framtid.

ANAB MOHAMED

Mer läsning

Annons