Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Accepterade våldtäkter?

Annons

Tre uppmärksammade våldtäkter har ägt rum i Borlänge under sommaren. Dessa grova övergrepp har tre gemensamma nämnare, de utsatta flickorna är väldigt unga, förövarna har invandrarbakgrund och ingen tycks bry sig.

q Betyder tystnaden att det numera är accepterat att unga flickor som är ute för sent för sin ålder, får räkna med att bli utsatta för våldtäkt, sexuellt ofredande eller "bara" vanlig förnedring?

q Är förövarnas etniska bakgrund en av anledningarna till att våldtäkterna blir extra "känsliga" att engagera sig i eller diskutera öppet?

q Eller är frågan ointressant eftersom både förövare och offer oftast i sådana här fall kommer från arbetarklass/underklass?

Det finns säkert ett otal teorier och expertutlåtanden kring varför en del män finner nöje i att våldta eller förnedra kvinnor. Det jag nu återigen efterlyser är en debatt där vi vuxna tillsammans med våra barn och ungdomar ger vår syn på det inträffade.

Där bör vi diskutera kärlek, sex och samlevnad i relation till förväntningar, egna erfarenheter, besvikelser, de normer och gränser som bör gälla både i hemmet och i det så kallade utelivet.

Om vi kan förmedla och bejaka en sund och frisk sexualitet byggd på kärlek och respekt så tror jag att mycket av dagens perversa, kommersiella och tuttfixerade sexism skulle kunna ifrågasättas. I bästa fall kanske debatten i sin förlängning kan leda till en minskning av sexuellt relaterade brott.

Det kan ju inte vara vår mening att utan motstånd utlämna någon ung människa att utan referensramar ta del av dagens utbud av förnedringspornografiska budskap där unga flickor utnyttjas som vilken produkt som helst.

Att dagens "fjortisar" tror att det är helt i sin ordning att likna sina idoler/offer och följaktligen röra sig ute i nöjeslivet halvnakna med tuttarna synliga och magen bar, innebär ju i praktiken att de utsätter sig själva för uppenbar risk att råka illa ut.

Detta faktum kan väl inte vara obekant för någon förälder?

Att klä upp sig, är väl inte att klä av sig?

Dagens unga pojkar, liksom gårdagens, är naturligtvis osäkra när det gäller sin sexualitet och risken är uppenbar att "juckandet och tuttandet" i tv och på hemsidor ger dessa grabbar en förvriden syn på sex om inte vi vuxna vågar vägleda. Det är lätt att konstatera att vuxna män här bör ta ett större ansvar.

Jag tror också att skolan måste spela en aktivare roll i sammanhanget. Det är märkligt att man inom skolan haft en högljudd keps-, mobiltelefon- och slöjdebatt, samtidigt som det verkar vara helt okej att gå halvnaken i skolan.

Den sexuella vokabulär som förekommer i en del skolkorridorer visar också på den normlöshet och respektlöshet som nu råder både bland pojkar och flickor.

Det kanske kan tyckas att det här inlägget är en moralpredikan producerad av en halvgammal gubbe (46 år) som inte har hängt med. I så fall bjuder jag på det.

Mitt enkla budskap är helt enkelt det att du och vi måste vara mer rädda om dagens ungdomar och inte bara om vår egen unge.

Självklarheter tycker du? Okej, då tar vi debatten!

Leif Lindström,

pappa och vänsterpartist

Mer läsning

Annons