Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Accepterade våldtäkter

Annons

Det finns säkert ett otal teorier och expertutlåtanden kring varför en del män finner ett nöje i att våldta och/eller förnedra kvinnor. Det jag har efterlyst och nu återigen efterlyser är en debatt där vi föräldrar/vuxna tillsammans med våra barn och ungdomar ger vår syn på det inträffade.

Om vi kan förmedla och bejaka en sund och frisk sexualitet byggd på kärlek och respekt så tror jag att mycket av dagens perversa, kommersiella och tuttfixerade sexism skulle kunna ifrågasättas och värderas. I bästa fall kanske debatten i sin förlängning kan leda till en minskning av sexuellt relaterade brott.

Det kan ju inte vara vår mening att vi utan motstånd ska utlämna någon ung människa att oskyddat och utan referensramar ta del av dagens utbud av förnedringspornografiska budskap där unga flickor utnyttjas som vilken produkt som helst.

Att dagens "fjortisar" tror att det är helt i sin ordning att likna sina idoler/offer och följaktligen röra sig ute i nöjeslivet halvnakna med tuttarna synliga och magen bar, innebär ju i praktiken att de utsätter sig själva för uppenbar risk att råka illa ut. Detta faktum kan väl inte vara obekant för någon förälder eller annan vuxen? Att klä upp sig, är väl inte att klä av sig?

Dagens unga pojkar, liksom gårdagens, är naturligtvis vilsna och osäkra när det gäller sin sexualitet och risken är uppenbar att "juckandet och tuttandet" i tv och på hemsidor ger dessa grabbar en förvriden syn på sex om inte vi vuxna vågar prata och vägleda. Det är lätt att konstatera att vi pappor och andra vuxna män här bör ta ett större ansvar.

Jag tror också att skolan måste spela en större och aktivare roll. Det kan tyckas märkligt att man i skolan har haft en högljudd keps,- mobiltelefon- och slöjdebatt, det verkar däremot vara helt okej att gå halvnaken i skolan. Den sexuella vokabulär som förekommer i en del skolkorridorer visar också på den normlöshet och respektlöshet som nu råder både bland pojkar och flickor.

Det kan tyckas att det här inlägget är en moralpredikan producerad av en halvgammal gubbe (46 år) som inte har hängt med. I så fall bjuder jag på det.

Min vilja och mitt enkla budskap är helt enkelt den att du/vi måste vara mer rädda om dagens ungdomar och inte bara om vår egen unge.

Leif Lindström,

pappa och vänsterpartist

Genom ett beklagligt missförstånd kom ett svar på Leif Lindströms inlägg att publiceras före Lindströms egen insändare. Men den finns fortfarande chans att haka på debatten. Är det okej att gå med magen bar i skolan? Lever unga tjejer och killar utan normer?

Mer läsning

Annons