Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABF satsar på Smedjebacken

Annons

- Tvärtom är Smedjebacken än mer i vårt fokus, och att vi utökar närvaron i kommunen framgår även av den studiebilaga som presenteras i dagarna

Jörgen Hammarin nämner idéstugor och de nya sagostunderna på biblioteket som två av exemplen på hur ABF satsar på just Smedjebacken.

- Att vi skulle "flytta" måste handla om en missuppfattning.

Hur ABF:s planer har kunnat missuppfattas har samtidigt ABF-basen svårt att föreställa sig. Så sent som i november månad arrangerades en lyssnarträff med medlemsföreningarna i Smedjebacken.

En träff som enligt Jörgen Hammarin blev mycket givande med många synpunkter och där den ökade ambitionsnivån i folkbildningsverksamheten knappast kunde misstolkas.

Jörgen Hammarin tar också tillfället i akt att haka på folkbildarkollegan Vuxenskolans krav på att anslagen till studieförbunden måste höjas i Smedjebackens kommun.

- Och så vitt jag förstått det är det också avsikten hos det parti som vann valet. Men vi är helt överens med de övriga förbunden om att anslaget i Smedjebacken måste höjas rejält.

När det gäller ABF:s fasta bas i kommunen, Fritidsgården i Morgårdshammar, har det samtidigt uppstått ett bekymmer som kräver att man ser om sitt hus.

Den stora och viktiga hyresgästen, gymnasieskolan VBU, har sagt upp kontraktet på grund av att individuella programmet, Carpe Diem, är i behov av större lokaler. Den 29 december anlände uppsägningen som undertecknats av VBU:s utbildningschef Åke Sandberg.

Uppsägningstiden löper på ett år, vilket innebär att efter den 31 december i år kan ABF ha tappat en ansenlig andel av hyresintäkterna.

Jörgen Hammarin säger att i dagsläget är det svårt att överblicka vad det betyder.

- Det är förstås tråkigt om VBU lämnar oss. Men vi får anledning att diskutera hur Fritidsgården kan utvecklas. Det har uppstått ett nytt läge.

En aspekt är att i stort sett hela Fritidsgården på dagtid disponerats av Carpe Diem. Om gymnasieskolan flyttar ut frigörs lokaler som kan nyttjas av andra studieförbund, även på dagtid.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons