Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abe stannar trots nederlag

Annons

Det japanska regeringspartiet LDP förlorar sin majoritet i överhuset. Men premiärminister Shinzo Abe tänker inte avgå, rapporterar public service-bolaget NHK.

Valet till överhuset i Japans parlament blev en svår motgång för koalitionen som leds av regeringspartiet LDP. Den förlorar sin majoritet i kammaren enligt vallokalsundersökningar som redovisas i tv.

Hälften av de 242 platserna stod på spel, och oppositionen ser ut att ha vunnit 55_65 av dem.

LDP och dess stödparti får i de olika vallokalsundersökningarna som mest 55 mandat, mot de 64 som krävdes för att behålla majoriteten.

Pressen på premiärminister Shinzo Abe att lämna sin post kommer nu att öka ännu mer.

Regeringskoalitionen har dock stor majoritet i underhuset.

Över tio miljoner japaner har förhandsröstat, vilket är nytt rekord, rapporterade nyhetsbyråer.

Bland söndagens väljare märktes ett stort missnöje med den sittande regeringen.

En äldre väljare som alltid röstat på liberaldemokraterna (LDP) tidigare, hade nu bytt till Demokratiska partiet, som är det största oppositionspartiet.

Abes popularitet har rasat sedan han tillträdde som landets hittills yngste premiärminister den 26 september i fjol. Då hade han 60 procents stöd av folket. Sedan dess har det mer än halverats alltmedan skandalerna avlöst varandra.

Det började strax före jul när det visade sig att regeringens specielle skatterådgivare hade en älskarinna i en statligt finansierad lägenhet. Knappt en vecka senare avgick den första ministern.

I maj avslöjades omfattande slarv inom hanteringen av pensionssystemet. Samma månad tog jordbruksministern livet av sig efter korruptionsavslöjanden.

I början av juli avgick försvarsministern efter att ha sagt att atombomberna under andra världskriget var oundvikliga.

Ett nederlag betyder dock inte att Abe automatiskt måste avgå. Koalitionen som leds av hans liberala LDP har stor majoritet i det mäktigare underhuset.

Men valet till överhuset ses som en viktig förtroendeomröstning för regeringen och hittills har premiärministrarna avgått när de blivit besegrade där. Abes rådgivare säger dock mycket bestämt att han inte ens överväger att dra sig tillbaka.

TT

Mer läsning

Annons