Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB visar kompaktställverk på Elfackmässan

Annons

ABB har vidareutvecklat applikationer för den frånskiljande brytaren, Combined och visar på Elfackmässan i Svenska Mässan i Göteborg i slutet av april en modul för användning i 50-72,5 kilovoltsställverk.

En frånskiljande brytare är en apparat med kombinerad funktion, frånskiljare och brytare, vilket innebär att separata frånskiljare inte behövs. Eftersom underhållsintervallet för en brytare är avsevärt längre kan ABB nu också öka tillgängligheten i de mindre stationerna.

ABB har sedan de nya kombinerade brytarna släpptes 2000 mötts av stort intresse både i Sverige och internationellt. Nu har ABB Ludvika den nya brytartypen för spänningar från 50 till 420 kilovolt.

En nyhet i den nya Combinedbrytaren är att den dessutom kan utrustas med strömtransformatorer, spänningstransformatorer och ventilavledare. Brytaren är dessutom försedd med det nya manöverdonet Motordrive och plastisolatorer vilket gör att ABB anser att det uppfyller högt ställda miljökrav.

Det kompakta utförandet sparar utrymme och ställverken kan nu byggas på en fjärdedel av den yta som ett konventionellt ställverk kräver.

Den förra 72 kilovoltsbrytaren som kallades ED föll för åldersstrecket i slutet av 1990-talet och dess produktion flyttade ABB till Indien. ABB Ludvika har inte sedan dess kunnat erbjuda de europeiska kunderna Ludvikatillverkade brytare under 123 kilovoltsnivån.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons