Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-Värdet gick upp 1000 procent

Annons

När ABB-koncernen stod på topp den 26 maj 2000 värderades ABB-aktien till 232,43 kronor, till sammanlagt 274 miljarder kronor.

Sedan avlöste skandalerna varandra och den 23 oktober 2002 nåddes botten, en bottennotering på 8,30 vilket motsvarade ett börsvärde på 9,2 miljarder kronor.
NLT kunde vid denna tid rapportera om att ABB-personalen i Ludvika strömmade till banken och köpte aktier.

Trots alla skandaler med fallskärmar, asbest och annat som avslöjats trodde ändå många på sitt företag. Andra trodde att asbesten skulle få ABB på fall.
Asbestmaran är inte över men väl dramatiken.
Sedan dess, på ett och ett halvt år har ABB återhämtat sig, bantat till de två kärndivisionerna kraft och automation. Ett jätteföretag med en kvarts miljon anställda har blivit ett högeffektivt specialiserat företag med strax över 100 000 anställda med fokus på tillväxtmarknaderna.

I Ludvika har bolagen gått bra hela tiden trots oturen med alla stoppade eller senarelagda HVDC-projekt som lett till att det nästan gick 20 månader mellan HVDC-beställningarna. Andra bolag som sålt apparater, transformatorer och kraftöverföringstillbehör har i stället gått rekordbra.
Nu ser HVDC-marknaden ut att drabbas av en ketchupeffekt. I den dagliga affärsskvallerpressen är det inte längre fokus på problem utan på möjligheterna som präglar ABB-rapporteringen.

ABB noterades i går till årshögsta på Stockholmsbörsen vilket motsvarar ett sammanlagt aktievärde på 98 miljarder kronor.
Vid kursen 48,30 blir alla aktiernas värde sammanlagt 100 miljarder kronor.

– Fast vi äger ju en del aktier i ABB så vi räknar internt och enligt analytikernas sätt att värdera ABB med att ABB är värt 100 miljarder om kursen står i 49,30, säger ABB:s presschef Per Lennart Berg.
– Då är det 1 000 procent uppåt sedan bottennoteringen, nu är värdena inte riktigt jämförbara då vi haft en nyemission mitt i det här som tillfört nytt kapital. Men det här med börsvärden får man allt ta med en nypa salt. Ericsson fick lovord i pressen och då gick aktien ned, så jag avstår från att ge mig in i att diskutera logiken på börsen, säger Per Lennart Berg.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons