Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB vann order värd 300 miljoner

Annons

Det 343 kilometer långa kraftöverföringssystemet ska länka samman de centrala och norra delarna av landet vattenkraftverket Cahora Bassa.

Cahora Bassa har en given plats i Ludvikas historia då Asea på sin tid släppte HVDC-projektet från dammen efter omfattande diskussion i Sveriges riksdag och protester mot dåvarande kolonialmakten Portugal. Det bröt Aseas monopol på HVDC.

- Kraftöverföringslänken är av största betydelse för Moçambiques fortsatta ekonomiska utveckling eftersom en ökning av tillförlitlig kraft fungerar som en katalysator för stabil industri tillväxt och förbättrad levnadsstandard, berättar Per-Lennart Berg.

Enligt kontraktet med det statsägda kraftföretaget EdM, Electricidade de Mozambique, ska ABB konstruera, tillverka och installera en 110 kilovoltslänk med två nya transformatorstationer samt bygga ut två existerande.

ABB ska också ansluta ett mellanspänningsnät som ska distribuera kraften i Niassaprovinsen via 56 mindre transformatorstationer.

Den nya kraftlänken kommer i januari 2005 att ge tusentals personer tillgång till elektricitet och förväntas ge jordbruket ett uppsving och locka nya industrier till regionen.

Projektet finansieras av de statliga svenska och norska biståndsorganisationerna SIDA och NORAD.

Utöver ABB i Ludvika och Västerås så kommer leveranser av ABB-utrustning att ske från Norge och Sydafrika.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons