Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB Utilities har 70 övertaliga i Västerås

Annons

För mindre än ett år sedan var det kris på ABB Utilities i Ludvika. 96 övertaliga inom högspänd likström HVDC. Då gick Utilities i Västerås kanonbra med hög orderingång.

Nu är det ombytta roller och minst 70 övertaliga inom Utilities i Västerås och 120 i industridivisionen.

I fjol löstes HVDC-krisen internt utan varsel och det hoppas man på även denna gång inom Utilities men inte inom industridivisionen.

I Ludvika informerades personalen i veckan om vilka utomordentliga arbetsinsatser som fordras av dem efter att vändningen kom med en rad nya HVDC-projekt.

I fjol sålde växelströmsystemen bra, i år har konkurrenterna tagit den miljard som handlats upp på seriekompensering i Chile och USA och Alstom klådde ABB på en 130 kilovoltsstation i Eskilstuna.

Till NLT säger ABB:s Sverigechef Sten Jakobsson att övertaligheten i Utilitiesdivisionen inget har att göra med att man förlorat dessa order utan mer beror på att man slagit ihop olika Västeråsdelars administration.

- Vi har slagit ihop vår transmissions- och distributionsdel. I den sammanslagningen får vi en effektivare organisation och en övertalighet på 70 personer.

- Jag kan inte helt utesluta varsel inom Utilities. Om en månad vet jag om vi tvingas ta till uppsägningar även där, säger Sten Jakobsson.

Jakobsson berättar att man ska söka interna lösningar men han tror inte att det blir aktuellt med att flytta personal till Ludvika då Ludvika behöver tekniker.

- De som arbetar med teknik, order, offertverksamhet och konstruktion har ingen övertalighet utan här har vi övertalighet bland administrativ personal, säger Jakobsson.

ABB varslar vidare 120 av de anställda vid industridivisionen om uppsägning. Hälften av dem finns i Västerås, ingen i Ludvika. MBL-förhandlingar om vilka som drabbas har påbörjats.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons