Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB startar nya fabriker

Annons

Siemens har startat ett HVDC-bolag och ABB inviger nu ett forsknings- och utvecklingsbolag i Shanghai för Kina och angränsande länder, rapporterar China Daily.

ABB räknar nu med ökat samarbete med olika universitet i Kina.

Peter Leupp, ABB:s landchef i Kina, citeras med hänvisning till ABB:s insatser i kraftlänken från Three Gorgesdammen. Detta måste betraktas som en stor prestigeframgång för ABB.

Att omnämnas i positiva ordalag i tv och Kinas stora tidning och av nyhetsbyrån Nya Kina inför en stor upphandling anses vara mycket värdeladdat.

Hela artikeln har också publicerats på kraftbolaget State Powers hemsida.

ABB:s vice Kinachef, Paul Chan, säger att Kina nu utvecklats till att i år bli ABB:s största marknad efter USA. Därmed är ABB:s affärer i Kina större än de i Tyskland.

ABB har problem, skriver China Daily, då ABB:s alla nya Kinafabriker är fulla med jobb och behöver expandera. Ett omfattande investeringsprogram utlovas av ABB.

ABB har under de senaste tio åren investerat 600 miljoner dollar i ett 20-tal samriskbolag i Kina.

Två nya fabriker startas nu, en transformatorfabrik i Pudong och en elektrisk maskinfabrik i Minhang där ABB investerar 57,5 miljoner dollar. ABB bygger också ut verksamheten i Shanghai.

- Vi anstränger oss också för att nå ett samarbete med Shanghai Electric Group, säger Chan.

Minst en miljon Shanghaibor får nu el via ABB:s utrustningar och inom kort kommer kraften också att kopplas på för fullt till Hongkongområdet, lagom till kontraktsskrivandet.

Och det är stark tillväxt i Kinas elsektor. Kina har nu 380 gigawatt installerad effekt. 2005 når den 450 gigawatt och 950 gigawatt 2020. Sveriges genereringskapacitet är runt 35 gigawatt.

Landet ska bygga två stora HVDC-projekt om året fram till 2020 och skapa ett nationellt elnät för jättelandet. Det är detta som drar investeringar till Kina.

Vinner ABB Ludvika den kommande upphandlingen kommer mer utrustning än tidigare att tillverkas i Ludvikas systerfabriker i bland annat Chongqing och Xian.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons