Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB stänger transformatorfabrik

Annons

Eftersom Transformers i Ludvika har fulltecknat i år och en bra bit in av 2007 så har ABB valt att lägga volymerna från Italien på fabrikerna i Tyskland, Cordoba i Spanien och de två fabrikerna i Turkiet och Zhongshan i Kina.

Stängningen är en del av den strukturering av av ABB:s transformatorgrupp som ABB tillkännagav i somras. Den har drabbat ABB Sverige med försäljningen av maskinverkstaden i Ludvika och att 50 av 150 jobb inom istolationstillverkningen ska bort i Figeholm och flyttas till Polen.

ABB:s treåriga strukturprogram innebär att 1 300 av 13 500 jobb tas bort inom transformatorgruppen.

I Europa har ABB i dag fabriker i Halle, Tyskland, Vasa, Finland, Bilbao, Spanien, Istanbul, Turkiet, Lodz, Polen, Bad Honnef, Tyskland, fasvridare), Cordoba, Spanien, (specialtransformatorer för USA-marknaden), Ludvika, Sverige, (HVDC och shuntreaktorer) och Legnano som haft tillverkning upp till 800 kV på programmet.

Det är enheten i Italien som byggt upp kunnandet i den indiska transformatorfabriken i Vadodara som sedan via Vizagprojektet har tillförts kunnande inom HVDC från Ludvika.

Enligt vad tidningen erfar pågår diskussioner inom ABB som bland annat berör Vasa, Halle och Bilbao. Det är inget som ABB vill kommentera offentligt ännu:

- Vårt konsolideringsprogram för den globala transformatorverksamheten pågår. För att öka konkurrenskraften inom verksamheten ser vi i princip över många olika alternativ, inklusive omstrukturering, avyttring och stängning. Vår policy är att de som berörs av eventuell förändring får reda på det först, därefter informerar vi externt, säger presschefen Christine Gunnarsson.

Tidigare har ABB inom struktureringsprogrammet beslutat att stänga fabriken i Guelp i Kanada med 300 anställda vars produktion huvudsakligen gick till St Louis i USA.

ABB är nummer ett i världen när det gäller tunga transformatorer. ABB har sedan fusionen mellan Asea och BBC bantat bort 15 fabriker och hade innan den pågående struktureringen 22 tunga fabriker i 17 länder. ABB:s fabriker täcker en fjärdedel av hela världsmarknadens behov.

I Italien finns erfarenhet av en misslyckad ABB-stängning då Tamini Transformatori kunde köpa både den nedlagda fabriken och ta över dess nyckelpersoner och bli en av företagets nya konkurrenter. Tamins stora fabrik finns i samma region som den som ABB nu stänger.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons