Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB stänger svensk fabrik

Annons

ABB Power Technologies AB som styrs av vd Per Haugland i Ludvika lägger ned fabriken för tillverkning av små distributions-transformatorer i Mjölby och flyttar till lågprislandet Polen.

Detta på grund av bristande lönsamhet.

Beslutet om flytten fattade ABB under de dagar som metallklubbarna i Sverige rasade mot koncernchefen Jürgen Dormanns högt uttalade tankar om att flytta svensk tillverkning till lågkostnadsländer.

Trots att ABB lagt upp bollen till straffspark så avböjer metallordföranden Rolf Häggman att storma mot beslutet.

- Jag vill bara säga att jag tycker synd om våra kamrater i Mjölby, säger Häggman.

Enheten i Mjölby har gått med förlust under de senaste åren och prisbilden för distributionstransformatorer har, under lång tid, försämrats.

- Vi inleder nu MBL-förhandlingar. Personalen i Mjölby har gjort enorma insatser. De har fördubblat omsättningen och produktiviteten de senaste fem åren.

- Men trots detta så har de långt kvar till att nå ett nollresultat, säger ABB Power Technoligies presschef Per- Lennart Berg som säger att fjolårets hårda prispress på svensk marknad ledde till att ABB flyttar verksamheten till Polen för att ge produkten bättre chanser.

Verksamheten i Mjölby omfattar tillverkning av mindre transformatorer och har 71 medarbetare.

Personalen informerades vid 13.30-tiden på onsdagen och MBL-förhandlingar inleds den 12 februari.

- Distributionstransformatorer är standardprodukter som våra kunder köper till lägre pris hos konkurrenter med tillverkning i lågkostnadsländer, säger Per Haugland, vd för ABB Power Technologies AB.

ABB kommer framöver att betjäna marknaden med distributionstransformatorer tillverkade i Lodz i Polen som tillförs en ny produkt i mindre storlek än Polenfabriken haft.

Fabriken i Polen har ett par hundra anställda och är den mest automatiserade tillverkningsanläggningen inom den världsvida divisionen ABB Power Technologies, ABB:s första transformatorfabrik byggd efter ABB:s egen standard Industrial IT.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons