Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB sluter serviceavtal

Annons

ABB har undertecknat ett tvåårigt serviceavtal med Ludvikas storkund Saudi Electricity Company, SEC, Saudiarabiens motsvarighet till Svenska Kraftnät/Vattenfall.

Avtalet mellan SEC och ABB omfattar tio av ABB:s tillverkande bolag i bland annat Ludvika och ABB Service Co. Ltd som sköter jobbet i fält.

ABB ska enligt avtalet sköta alla ABB-installerade apparater i östra, norra och centrala Saudiarabiens kraftnät, endast det södra nätet står utanför avtalet.

ABB betraktar avtalet som en milstolpe i affärerna i Saudi.

Avtalet innebär att ABB Ludvikas apparatbolag får nya volymer men omfattningen av avtalet framgår inte av ABB.s pressmeddelande.

Saudiarabien är en av ABB Ludvikas viktigaste marknader.

ABB vinner regelbundet med ett par års mellanrum miljardprojekt inom kraftöverföring i Saudiarabien.

1997 vann man transformatorstationen Jubail, 1999 en i Riyadh och en stor order på reaktorer. 2002 en utbyggnad av Jubail och just nu arbetar ABB Ludvika med en stor order med flexibla kraftöverföringssystem för växelström, FACTS, i Riyad-området.

Avtalet kan ses som inkörsport till nya affärer.

Saudiarabiens kraftkonsumtion ökar med 4,5 procent varje år och produktionskapaciteten ska byggas ut från 26,6 gigawatt till 77 gigawatt om 20 år.

I höstas tillkännagav SEC att de ska bygga sju nya kraftverk med en genereringskapacitet av 14,5 gigawatt, ungefär hälften av vad det svenska kraftsystemet kan överföra.

Av Saudiarabiens fyra elnät kan i dag bara två samköras. Kraftnäten ska byggas samman och i en framtid samköras med det planerade kraftprojektet Gulf Grid Interconnection där 50 hertznäten i Kuwait, Bahrain, Qatar, Förenade Arabemiraten, Oman kopplas samman med Saudiarabiens 60 hertznärt med tre nya HVDC-stationer i staden Ghunan nära Persiska viken.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons