Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB slåss för att vinna miljardprojekt i Indien

Annons

Den planerade kraftlänken, värderad till 2,1 miljarder kronor, byggs i två steg och ska fullt utbyggd föra över 3 000 megawatt från Bhutan till New Delhi.

ABB-chefen K Rajagopal i Indien säger enligt Power Engeneering International att utöver Talaprojektet så är ABB också mycket aggressiva och vill vinna medelstora kraftöverföringsprojekt i provinserna Karnataka och Andhra Pradesh i Indien.

ABB för också samtal med Reliance Industries i syfte att bygga upp distributionsnät runt Delhi.

Vattenkraftverket Tala på 1020 megawatt byggs av den indiska ABB-konkurrenten BHEL med bistånd av Indiens regering. ABB finns med som underleverantör av bland annat högspänningskablar.

Bhutan som är ett av världens fattigaste länder fick elektricitet först 1996, den utbyggbara vattenkraftspotentialen bedöms vara 6 000 megawatt i en handfull stora vattenkraftsprojekt.

Talakraftverket på 1 020 megawatt är tänkt att samköras med Chhukha II på 500 megawatt och flera andra kraftverk som är under planering.

Talaprojektet som ska gå i drift i juni 2005 finansieras till 60 procent av av Indiens regering och resten med lån från främmande investeringsbanker. Då kraftverket är klart ska 1000 megawatt överföras i den första delen av kraftlänken.

Asian Development Bank har beviljat 62 miljoner dollar i lån till kraftlänken som kostnadsberäknas till 249 miljoner dollar, 2,1 miljarder kronor.

Tala-Delhi Transmission första del omfattar en 1 133 kilometer 400 kilovoltslänk och 20 kilometer 220 kilovoltslinjer. Vinner ABB så kommer ellänken att bli intressant då den måste förses med sverigespecialiteten seriekompensering.

Detaljer runt den andra dubbelt så stora andra delen i kraftöverföringsprojektet är inte kända, där torde sträckan och effekten kräva en HVDC-lösning.

Det stora dammprojektet Sunkosh Multipurpose Project i Bhutan är på över 4 000 megawatt.

ABB Ludvika vann nyligen ett mindre HVDC-projekt i Indien, Vizagprojektet och ABB:s indiska delar har nyligen noterat en stor exportframgång med transformatorer till Syrien.

Powergrid tillkännagav i veckan att det statliga kraftnätsbolaget kommer att investera mellan 80 och 90 miljarder kronor av de 145 miljarder kronor som Indien bedömer behövs för att skapa ett nationellt elnät fram till 2012.

I fem faser ska Indiens fyra asynkrona nät kopplas samman med HVDC-teknik till ett och i slutet av perioden så ska hela indiens elnät samköras med HVDC-länkar och 800 kilovoltslinjer. ABB i Indien och Ludvika har en årlig nyinvesteringsmarknad på upp mot 15 miljarder att slåss om de närmaste tio åren.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons