Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB skriver 17 000 brev

Annons

- Om styrelsen tar avstånd till fallskärmarna? Låt mig säga som så, att vi inte formulerar oss på det viset, säger informationsdirektören Ola Thorén.

I brevet, som är undertecknat av de tolv personer som ingår i ledningen, däribland Sverigechefen Sten Jakobsson, står det:

"Vårt ABB går igenom en tuff period just nu. /.../ I samband med årsrapporten kom också beskedet från ABB:s styrelse att den omprövar pensionsutbetalningarna till de tidigare koncerncheferna Percy Barnevik och Göran Lindahl. /.../ Det handlar om stora summor som är svåra att ta till sig eller förklara. /.../ Den här typen av pensions- eller belöningsavtal finns inte längre i ABB."

Alltså tar koncernen nu avstånd till fallskärmarna?

- Vi har valt att formulera oss som i brevet, svarar informationsdirektören Ola Thorén något undvikande på tidningens upprepade frågor om ett eventuellt avståndstagande.

Hur allvarligt skadar pensionsavtalen ABB:s rykte?

- Det är bara att konstatera att människor reagerar på de förra verkställande direktörerna Percy Barneviks och Göran Lindahls avtal. Men vi har ett grundmurat förtroende i affärsvärlden. Det står inte och faller med två personers förehavanden.

Men Barnevik och Lindahl skapar rubriker i massmedia och gör att folk "skvallrar" om ABB, eller hur?

- Ja, tyvärr drabbar detta oss negativt.

Mycket negativt?

- Det kan jag inte säga, eftersom jag inte har gjort min analys av läget ännu. Jag kan bara referera till fallet med den misstänkta spionen i koncernen då vi fick mycket publicitet, men inte skadades av den.

Men då handlade saken om något helt annat. I dag upprörs både allmänhet och anställda över Barneviks och Lindahls fallskärmar.

- Jo, publiciteten kring ABB är en helt annan nu än då, erkänner Ola Thorén, som säger att styrelsen för diskussioner med Percy Barnevik och Göran Lindahl om återbetalning av fallskärmarna.

Hur långt framskridna förhandlingarna är, vill inte Ola Thorén uppge, när tidningen når honom på torsdagskvällen.

Metallordföranden i Ludvika, Rolf Häggman, kommenterar inte brevet med förklaringen att han inte hunnit att läsa det ännu.

Detsamma säger Nils-Olov Olsson, industritjänstemannafackets lokale ordförande.

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons