Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB ska bevaka biståndspolitiken

Annons

ABB vill inte riktigt tro att metallordföranden Rolf Häggman tillfullo har undanröjt hotet mot en ensidig svensk avreglering av biståndet och räddat 200 jobb i Ludvika.

I gårdagens NLT uttalade riksdagsman Per Erik Granström att hans bedömning var att regeringens proposition med anledning av Globkomutredningen hade tagit intryck av det fotarbete han och andra i riksdagen gjort efter att ABB och Metall varnat för förslaget om en ensidig svensk avbindning.

Nu ska Sverige verka för att EU och alla OECD-länger gör avbindningen gemensamt.

Informationschef Anders Sörman är försiktigt optimistisk:

- Vi har nu läst propositionen och det finns bra och mindre bra delar i propositionen.

- Färdvägen är klar men sedan ska alla genomförande beslut tas och där finns det fallgropar i olika vägval som vi noga ska bevaka, säger Sörman.

- Det är naturligtvis bra att förslaget om en ensidig svensk avbindning är borta, men eftersom regeringen har undvikit att klä olika delar i kronor så kan man mycket väl genomföra en ändring i bistånspolitiken som vi inte skulle vara så glada åt.

- Men i huvudsak ser regeringens förslag bra ut, säger Sörman som tolkar att riksdagsman Granström hört prat i riksdagens korridorer som gör att förslagets fallgropar kanske inte är så djupa.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons