Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB signerade stororder i Rumänien

Annons

- Bläcket har nog knappt torkat, förklarar Per Magnusson i telefon. I bakgrunden sorlar svenske ambassadören Svante Kilander och Jean Constantinescu, vd för det statsägda bolaget Transelectrica, i vad som trots avståndet via mobilen tydligt röjer nöjt samförstånd över det just upprättade kontraktet.

Den nya transformatorstationen Gutinas, kommer att garantera tillförlitlig elkraft i nordöstra regionen av Rumänien.

- Vi ska dels byta ut en väldigt gammal station, cirka 30-40 år gammal, som byggdes under kommunisttiden. Dels kommer vi att bygga lite nytt, konstaterar Per Magnusson.

Det är ett prestigefyllt kontrakt som det statsägda bolaget Transelectrica S.A gett ABB, som nu ska bygga transformatorstationen Gutinas. ABB kommer att konstruera, testa, montera och sätta stationen i drift.

- Kontraktet går helt och hållet till Västerås, men för Ludvika som underleverantör innebär det också mycket. Transformator, reaktor, brytare, nättransformatorer kommer att tillverkas hos ABB.

Den klassiska frågan om huruvida det nya kontraktet kommer att innebära att man behöver nyanställa, kan inte besvaras med ett direkt ja, säger ABB:s representant i Rumänien, men han är mycket glad över att se att utvecklingen går i rätt riktning.

- För knappt ett år sedan var det kärvt, då måste vi reducera personalstyrkan i Västerås. Men nu har det vänt lite grann, konstaterar han med lugn entusiasm.

- Häromdagen fick företaget en större order i Vietnam och för någon månad sedan skrev vi kontrakt med Bangladesh. Det är en bit kvar innan vi kan säga att vi behöver nyanställa, men första kvartalet i år har vi haft en orderingång på en halv miljard, så vi kan säga att det är en vändning. Det är ett gott tecken i den stora koncernen, liksom för orterna Västerås och Ludvika, säger Per Magnusson.

ABB har tagit fyra stora kraftöverföringskontrakt i Rumänien de senaste tre åren, vart och ett en bit på vägen för att uppgradera landets kraftnät. Senast 2002 var det en order värd 37 miljoner amerikanska dollar, nu motsvarande cirka 280 miljoner svenska kronor, för att konstruera och bygga en transformatorstation i södra Rumänien.

ABB har en toppmodern teknik för transformatorstationer, som förbättrar tillgängligheten och minskar underhållet, medan den kompakta designen gör att stationen tar mycket mindre plats än tidigare anläggningar, berättar företaget i ett pressmeddelande i samband med det senaste kontraktet.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons