Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB säljer Sveriges största forskningsprojekt till USA

Annons

ABBs patentportfölj med 44 USA patent, patentansökningar och tillämpningar samt alla andra världspatent som sökts gäller Svenska ABB:s avbrutna kiselkarbidforskning.
Kiselkarbidforskningen var ABB och Sveriges största forskningsprojekt. ABB i Sverige lade ned över en halv miljard kronor i det innan ABB fann att det inte gick att få fram ett tillräckligt rent och hållbart material.

- Vi kom fram till en prototyp som delvis fungerade. Cree är störst i världen på kiselkarbid och hos dem kan materialet och en tillverkningsprocess utvecklas, säger Kristow som i en framtid hoppas att ABB kan köpa krafthalvledare från detta företag när framtidens krafthalvledare utvecklats så långt.

Om ABB hade lyckats hade kraftöverföringsteknologin med högspänd likström revolutionerats.
Flera Ludvikaforskare har sökt världspatent inom kiselkarbidteknologin, däribland utvecklingschefen inom HVDC Gunnar Asplund.

Det amerikanska halvledarföretaget Cree Inc är nöjda med affären:
- Vi är extremt nöjda med att få förvärva dessa intellektuella möjligheter, säger John Palmour, Crees vice vd som bedömer att man med patenten tar ett snabbt steg framåt i utvecklandet av krafthalvledare i det ytterst hårda materialet.

ABB:s presschef Erik Kristow bedömer att utvecklingen i Crees regi kan göra framsteg och förklarar avyttringen med att den ligger i ABB:s strategi att fokusera på kraftsystem och inte komponenter,
- Vi hade inte kompetensen och inte de resurser som krävdes för att komma längre. Det är dyrt med utveckling och för det vi gjort har vi fått en bra ersättning.
- Det återstod att nå ett genombrott och denna ambition har Cree. Vår ambition är att samarbeta med Cree men när vi kan få tillgång till de nya komponenterna vågar ingen säga, säger Kristow.
Vid sidan av det svenska kiselkarbidprojektet utvecklade också ABB krafthalvledarkomponenter inom det ännu hårdare materialet diamant.
- De patent vi har inom diamantområdet omfattas inte av denna affär, säger Erik Kristow.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons