Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB säljer maskinverkstaden i Ludvika

Annons

- Allt utom måleriet ingår i affären, säger ABB:s presschef Christine Gunnarsson som berättar att tiotalet personer som arbetar i måleriet blir kvar i ABB.

Personalen informerades sent på måndagseftermiddagen.

- Det här var ett mycket tråkigt besked, det var inte oväntat men det är ändå otäckt när det kommer svart på vitt. Vi inleder inom kort förhandlingar och vi vet ännu inte så mycket om den tilltänkta köparen, säger verkstadsklubbens ordförande Rolf Häggman.

Trots ett stort antal åtgärder för att förbättra produktivitet, sänka kostnader och öka volymerna, har ABB inte klarat att få ett positivt resultat.

- Vår bedömning är att Leax har bättre möjligheter att vidareutveckla och driva verksamheten. För maskinverkstaden skulle detta innebära en möjlighet att utvecklas på ett positivt sätt. Samtidigt säkerställs leveranserna av produkter och komponenter till ABB-fabrikerna i Ludvika, säger ABB.

- Vår bedömning är att verkstaden, som nu går under arbetsnamnet Leax Components, passar väl in i vår tillväxtstrategi. Kunderna tillhör våra prioriterade kundsegment. Vi kommer nu att sätta oss djupare in i verksamheten för att verifiera att vår bedömning stämmer och för att planera hur verksamheten skall integreras med resten av koncernen, säger Roger Berggren, som kommer att erbjuda alla anställda att följa med över till Leax.

Men Berggren vågar inte garantera att det inte händer något på personalsidan och han kan inte heller uttala sig om verksamheten blir kvar i nuvarande lokaler.

Leax Group är en företagsgrupp med cirka 300 anställda i Köping, Västerås och Riga som bedöms omsätta 370 miljoner kronor under 2005.

Leax satsar hårt på att bygga ut verksamheten i Lettland. De var åtta personer i Riga för två år sedan, i dag 85.

I Västerås äger Leax generatortillverkaren Generpro som bildades då Alstom Power, tidigare ABB Generation upphörde med generatortillverkningen.

- Vi har haft en tillväxt i många år på mellan 30 och 35 procent. Allt bygger på att vi kan serva våra kunder med produkter till rätt pris, säger Berggren som nu tillsammans med Väsman Invest ska diskutera ett samarbete.

Leax var för övrigt i ett tidigt skede intresserade av Siemens turbinskovelfarrik i Ludvika med avstod detta då turbinskovlarna inte passade in.

Vd Roger Berggren har nyligen tilldelats guldmedalj av Kungliga Patriotiska Sällskapet. Han fick priset för Leax enorma tillväxt, där man gått från 50 anställda när Berggren tog över som vd 1998 till dagens 300 och snart 100 personer till.

Leax är kontraktstillverkare av mekaniska och elektromekaniska komponenter och delsystem till fordons-, kraftgenererings- samt gruv- och anläggningsindustrin.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons