Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB sålde Ludvika- fabriker för 485 miljoner

Annons

u ABB tillkännagav på torsdagen att koncernen sålt nästan hela sitt fastighetsinnehav i Sverige till London & Regional Properties för ett så lågt snittpris som 2 550 kronor per kvadratmeter

Ludvika Herrgård, Villa Asea och representationsgården Svanå nära Skultuna är de enda fastigheter som inte omfattas av affären.

Försäljningen ger ABB 300 miljoner dollar, 2,8 miljarder kronor.

Det är en lägre summa än någon bedömare räknat med i förhandsspekulationen och en fjärdedel av vad ABB trodde innan börskrisen satte in.

- Fastighetsförsäljningen bidrar till att minska vår nettoskuld. Detta är en hörnsten i den finansiella strategi vi meddelade tidigare i år. Strategin har som mål att stärka vår balansräkning och öka vår finansiella flexibilitet, säger Peter Voser, ABB:s ekonomi- och finanschef.

Försäljningen omfattar kontor, industri- och lagerlokaler på sammanlagt 1,1 miljoner kvadratmeter i 35 kommuner. Fastigheterna är huvudsakligen lokaliserade i Västerås med 475 000 kvadratmeter och Ludvika med 190 000 kvadratmeter.

Priset motsvarar cirka 2 550 kronor per kvadratmeter.

ABB:s nye fastighetsägare köpte alltså Ludvika för 485 miljoner kronor.

Som jämförelse kan nämnas att om man skulle bygga motsvarande yta ny i Ludvika så hade det kostat mellan 2,6 och 3,1 miljarder med dagens byggpriser.

Den nye fastighetsägaren är ett privatägt fastighetsbolag baserat i London.

Enligt pressmeddelandet har ABB tecknat långsiktiga hyresavtal med fastighetsbolaget och ska fortsätta att hyra 75 procent av lokalerna genom leasingavtal som löper på mellan 1,5 till 15 år.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons