Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB sålde fabrikerna för 485 miljoner

Annons

Ludvika Herrgård, Villa Asea och representationsgården Svanå nära Skultuna är de enda fastigheter som inte omfattas av affären.

Försäljningen ger ABB 300 miljoner dollar, 2,8 miljarder kronor.

Det är en lägre summa än någon bedömare räknat med i förhandsspekulationen och en fjärdedel av vad ABB trodde innan börskrisen satte in.

- Fastighetsförsäljningen bidrar till att minska vår nettoskuld. Detta är en hörnsten i den finansiella strategi vi meddelade tidigare i år. Strategin har som mål att stärka vår balansräkning och öka vår finansiella flexibilitet, säger Peter Voser, ABB:s ekonomi- och finanschef.

Försäljningen omfattar kontor, industri- och lagerlokaler på sammanlagt 1,1 miljoner kvadratmeter i 35 kommuner. Fastigheterna är huvudsakligen lokaliserade i Västerås med 475 000 kvadratmeter och Ludvika med 190 000 kvadratmeter.

Priset motsvarar cirka 2 550 kronor per kvadratmeter.

ABB:s nye fastighetsägare köpte alltså Ludvika för 485 miljoner kronor. Som jämförelse kan nämnas att om man skulle bygga motsvarande yta ny i Ludvika så hade det kostat mellan 2,6 och 3,1 miljarder med dagens byggpriser.

En annan effekt av affären är att ABB:s beroende av utomstående ökar. Avyttringen av IT-delarna till IBM vållar allt starkare reaktioner internt inom ABB där väntetider, service och IT-fakturan upprör.

Nu räknar ABB-are som NLT varit i kontakt med att motsvarande irritationsmoment kommer att uppstå när det krävs fastighetsskötsel och när cheferna vill spara på ytor för att minska hyresfakturan.

Den nye fastighetsägaren är ett privatägt fastighetsbolag baserat i London. Enligt pressmeddelandet har ABB tecknat långsiktiga hyresavtal med fastighetsbolaget och ska fortsätta att hyra 75 procent av lokalerna genom leasingavtal som löper på mellan 1,5 till 15 år.

ABB Building Systems har fått uppdraget att sköta administrativ och teknisk förvaltning av de fastigheter som nu sålts.

ABB:s försäljning är en del i planen att minska koncernens nettoskuld med minst 1,5 miljarder dollar under 2002.

I pressmeddelantet flaggas nu för att avyttringen av affärsområdet Structured Finance beräknas ske under tredje kvartalet 2002.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons