Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB Power Technologies organiserar om igen

Annons

Fokuseringsprogrammen har gett ABB:s division Power Technologies (PT) marknadsandelar men som på ett par år också gjort att ABB minskat antalet fabriker från ett par hundra till 150 och antalet anställda med 6 000 till 38 000, berättade PT-chefen Peter Smits i våras när han besökte Ludvika.

Ungefär 4 000 av de anställda finns i Sverige varav 2 500 i Ludvika. Nu slås divisionens fem affärsområden samman till två, produkter och system.

- Det är ett naturligt steg. Först fokuserade vi våra fabriker, andra steget var fokuserad engineering och nu kommer tredje steget i vår strategi. Att det kommer att påverka Ludvika är säkert men hur kan jag inte svara på i dag, säger Per-Lennart Berg, presschef för PT-divisionen.

- Genom att slå samman fem affärsområden till två påskyndar vi den lönsamma tillväxten. De två verksamheterna kommer att organiseras kring produkter och system.

Förutom de affärsmässiga aspekterna kan förändringen ses som ett sätt att också lösa upp de under vårens internrevision avslöjade mygelskandalerna inom affärsområdet High Voltage Products.

Dessa satte den populäre chefen Jens Birgersson i kylan, och ledde till att Power Systemschefen Josef Dürr fick sparken, liksom den i mut- och vinstuppskrivningsskandalen avslöjade italienaren affärsområdeschefens Guido Traversas, affärsdelen Medium Voltage Products.

Peter Smits blir utöver att vara divisionschef för PT också affärsområdeschef för dagens High Voltage Products, Transformers och Medium Voltage Products och hela affärsområdet ska organiseras under namnet Power Technology Produkts.

Den andra affärsområdesdelen Power Technology Systems kommer att ledas av Michael Hirth, i dag högste chef för Utility Automation Systems.

Hirth blir alltså chef för Mikael Norins svenska affärsområde Power Systems med HVDC i Ludvika och FACTS och Substations i Västerås. Därutöver chef över Hans Holmströms kraftverkssystemdel Utility Automation Systems också i Västerås.

Mikael Norin lämnar dock Svenska ABB och går till det amerikanska Recall i London som arbetar med dokumenthantering, med verksamhet i 23 länder och på fem kontinenter. Per Haugland har tillsvidare gått in som Power Systemschef.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons